Geplaatst op

Mindfulness is belangrijker dan ooit

mindfulness-belangrijker-dan-ooit

Het belang van mindfulness in het onderwijs: een krachtige hulpbron voor de mentale gezondheid van de jeugd

Door constante veranderingen in onze maatschappij is de mentale gezondheid van de jeugd een groeiende zorg. Het belang van mindfulness, als krachtig middel voor mentaal welzijn en veerkracht, kan niet genoeg benadrukt worden. In dit artikel belichten we waarom mindfulness van essentieel belang is in het onderwijs, ter ondersteuning van de mentale gezondheid van onze jeugd.

Stress als hoofdfactor

Jongeren ervaren een reeks aan mentale gezondheidsuitdagingen. Stress, eenzaamheid en zelfdestructieve gedachten zijn veelvoorkomende zorgen bij deze groep. Stress wordt bij 47% van de jongeren vaak ervaren. Diverse situaties dragen bij aan deze stress, waarbij school, de gecombineerde last van hun verantwoordelijkheden, de meningen van anderen en persoonlijke problemen de belangrijkste bronnen zijn. 

Stress en eenzaamheid gaan vaak hand in hand. Jongeren die zich sterk sociaal of emotioneel eenzaam voelen, ervaren ook vaker stress. Degenen met bestaande psychische problemen lopen ook een hoger risico op stress. Bovendien gaan lichamelijke symptomen, zoals maagklachten, hoofdpijn, prikkelbaarheid, geheugen- of concentratieproblemen en vermoeidheid vaak gepaard met stress.

Mindfulness als antwoord

Op school verwerven jongeren veel kennis en nieuwe vaardigheden. De nadruk ligt vooral op wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Bij Mindfulness draaien we het om: we gaan namelijk naar binnen. Daarom biedt het ook een antwoord op stress en de problemen die stress veroorzaken. Mindfulness stelt jongeren in staat om beter om te gaan met stress, emotionele onrust en negatieve gedachten.

Bij mindfulness draait het om zelfbewustzijn, aandacht voor het hier en nu en emotieregulatie. Door jongeren te leren hoe ze met hun emoties kunnen omgaan, krijgen ze meer inzicht in zichzelf en hun reacties op stressvolle situaties. Dit bevordert emotionele stabiliteit en welzijn.

Stressbeheer met Mindfulness

Jongeren staan vaak onder druk, zowel op school als in hun persoonlijke levens. Uit onderzoek blijkt dat schoolwerk, de combinatie van al hun verplichtingen en sociale druk aanzienlijke bronnen van stress zijn. Volgens recente gegevens ervaart 29% van de jongeren stress door school, 26% door de combinatie van alles wat ze moeten doen, en 15% door de druk van anderen.

Mindfulness-oefeningen, zoals meditatie en ademhalingstechnieken, kunnen jongeren helpen deze stress te verminderen en zich beter te concentreren. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op hun mentale gezondheid, maar ook op hun academische prestaties.

Bevordering van Emotioneel Evenwicht

Een van de voordelen van mindfulness is de bevordering van emotioneel evenwicht. Door jongeren te leren hoe ze hun emoties kunnen reguleren en negatieve gedachten kunnen ombuigen, worden ze veerkrachtiger in het gezicht van uitdagingen. Dit heeft op lange termijn een positieve impact op hun mentale welzijn.

Zelfzorg en Zelfacceptatie

Mindfulness moedigt zelfzorg en zelfacceptatie aan. Dit helpt jongeren om positiever over zichzelf te denken en beter voor hun eigen welzijn te zorgen. Dit zijn waardevolle vaardigheden die hen hun hele leven van pas zullen komen.

Een onmisbare vaardigheid en les voor het leven

In een wereld waarin de mentale gezondheid van jongeren steeds belangrijker wordt, is mindfulness een waardevolle vaardigheid die levenslang van waarde is. Door mindfulness te integreren in het onderwijs, kunnen we jongeren uitrusten met de tools die ze nodig hebben om de uitdagingen van het moderne leven met vertrouwen tegemoet te treden. Het bevorderen van mindfulness is een investering in de mentale gezondheid en het welzijn van de jeugd.

Percentages en cijfers op basis van het RIVM (2023).

_______________________

We hebben als doel om Mindfulness zo toegankelijk mogelijk te maken voor jongeren en onderwijzers. Klik hier om meer te lezen over hoe we dat doen.