Bouwen aan cultuur: Hoe een studiekeuzetest Sitara (23) leidde naar een carrière bij Nationale Opera en Ballet

cultureel aanbod scholen

Sitara (23) wilde vroeger graag astronaut worden, maar werkt nu als projectmedewerker op de afdeling Educatie, Participatie & Programmering bij Nationale Opera & Ballet. Hoe is ze hier terechtgekomen? Wat houdt haar werk precies in? En heeft ze nog dromen voor de toekomst? Wij stelden haar een aantal vragen.

Deel dit artikel

Je bent ooit als stagiaire gestart bij Nationale Opera & Ballet, vervolgens heb je hier freelance gewerkt en kreeg je in mei 2023 een aanbod om in dienst te komen. Is dit iets waar je altijd al van gedroomd hebt?

Van mijn 6e tot aan m’n 15e jaar wilde ik heel graag werken in de ruimtevaart, het liefst zelfs astronaut worden. Ik heb op de middelbare school de havo gedaan en in de derde klas werden we geïntroduceerd aan nieuwe vakken zoals scheikunde en natuurkunde. Hoe groot de wil ook was om de stof te begrijpen, ik merkte al snel dat het vakken waren die mij niet echt lagen. Hierdoor stond ik voor een groot dilemma toen ik mijn profiel moest kiezen. Omdat ik wist wat ik wilde worden, was mijn profielkeuze ook altijd duidelijk geweest. Ik voelde mij echter niet comfortabel om examen te doen in vakken waar ik geen goede cijfers voor wist te halen en heb om deze reden voor een veiligere optie gekozen; de vakken waar ik goed in was. Dit leidde tot mijn profielkeuze voor Cultuur & Maatschappij en had als gevolg dat ik uit moest zoeken wat ik wilde worden en welke vervolgopleiding ik hiervoor nodig had.

Hoe ben je uiteindelijk tot de keuze gekomen om Culturele en Maatschappelijke Vorming te gaan studeren?

Ik heb veel studiekeuzetesten gedaan en ook op school werd hier aandacht aan besteed middels trainingen en projectweken. Uit mijn testen kwam telkens naar voren dat een beroep waarin ik zou moeten plannen en organiseren, zou aansluiten bij mij. Verder kwam hieruit dat ik een maatschappelijke en sociale interesse heb. Vanuit deze resultaten ben ik verschillende HBO opleidingen gaan bezoeken tijdens open dagen. Ik had mij ingeschreven voor de opleiding journalistiek tot ik per toeval stuitte op de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV). Tijdens de laatste open dag die de Hogeschool van Amsterdam organiseerde ben ik bij CMV langs geweest en toen ik thuiskwam heb ik m’n inschrijving voor journalistiek ingetrokken en mij ingeschreven voor CMV. In deze opleiding komen namelijk alle punten die uit de studiekeuzetest naar voren kwamen samen en ik merkte dat ik enthousiast werd van hoe breed georiënteerd de opleiding was.

“Uit mijn testen kwam telkens naar voren dat een beroep waarin ik zou moeten plannen en organiseren, zou aansluiten bij mij. Verder kwam hieruit dat ik een maatschappelijke en sociale interesse heb. In de opleiding CMV komen alle punten samen en ik merkte dat ik enthousiast werd van hoe breed georiënteerd de opleiding was.”

studiekeuzetest

Hoe is de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming bevallen?

Ik was 17 toen ik begon met studeren en wilde graag een opleiding volgen waarin ik nog de mogelijkheid zou krijgen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Binnen CMV leer je hoe je als professional programma’s en projecten ontwerpt en organiseert om mensen te ondersteunen bij het vormgeven van hun culturele en sociale leven. De eerste twee jaar van de opleiding heb ik stagegelopen in een buurthuis, maar ik merkte dat ik het organiseren van activiteiten graag wilde doortrekken op een wat grotere schaal dan mogelijk was op mijn stageplek. In mijn derde leerjaar besloot ik om deze reden om mijzelf uit te dagen en te solliciteren bij grotere culturele organisaties, waaronder Nationale Opera & Ballet. Hier kreeg ik uiteindelijk een stageplek aangeboden, die ik met beide handen heb aangegrepen. Zeven maanden lang heb ik binnen de organisatie mogen rondlopen. Mijn takenpakket als stagiair bestond eerst uit enkele projecten, maar dit groeide in de loop van mijn stageperiode uit tot een divers en uitgebreid takenpakket. Ik had ontzettend veel plezier in het werk, ontdekte het belang van cultuureducatie en cultuurparticipatie en mijn collega’s zorgde ervoor dat ik mij veilig en welkom voelde op de afdeling. Mijn stage eindigde gedurende de corona pandemie, maar dit deed niks af aan mijn fijne tijd op de afdeling. Toen ik in 2021 het belletje kreeg of ik tijdelijk terug wilde komen voor een aantal klussen hoefde ik niet twee keer na te denken.

“Het zijn momenten zoals deze die een lach op m’n gezicht brengen en mij eraan herinneren waarom het werk dat wij op de educatie afdeling doen van belang is.”

Wat houdt je huidige functie in? Welke verantwoordelijkheden heb je?

Als projectmedewerker houd ik mij voornamelijk bezig met het organiseren en coördineren van workshops, rondleidingen en schoolvoorstellingen. Dit doe ik vooral voor het primair onderwijs. Bij het organiseren van de workshops komt kijken dat ik de aanvraag verwerk, een geschikt moment bij ons in het theater uitzoek waarop de activiteit kan plaatsvinden, vervolgens zoek ik docenten die de workshop of rondleiding kunnen verzorgen en stuur ik de scholen een bevestiging middels een overeenkomst. Voor onze schoolvoorstellingen zorg ik ervoor dat de scholen een overeenkomst krijgen, dat er busvervoer naar het theater wordt geregeld voor de scholen, dat onze zang- en dansdocenten de juiste informatie hebben om een voorbereidende workshop in te planning met de scholen en verder regel ik de placering in de zaal door middel van het maken van plattegronden. Voor alle activiteiten geldt dat ik ervoor moet zorgen dat de communicatie naar de scholen toe duidelijk is, maar ook intern moeten mijn collega’s goed op de hoogte zijn van onze activiteiten. Dit laatste gebeurd vaak door middel van het maken van draaiboeken en deze te verspreiden. Op de dag zelf, zorg ik ervoor dat de betreffende activiteit in goede banen verloopt en los ik eventuele problemen op. Naast dit vast takenpakket ondersteun ik mijn collega’s waar nodig bij de projecten die zij produceren.

Hoe zit een gemiddelde werkdag er voor je uit?

Een werkdag ziet er voor mij nooit hetzelfde uit. Ik heb dagen dat ik de hele dag achter m’n bureau zit om e-mails en belletjes te beantwoorden. Andere dagen zijn gevuld met meetings en op andere dagen loop ik veel door het gebouw om bijvoorbeeld spullen voor een workshop klaar te zetten in de studio. Op dagen dat wij schoolvoorstellingen hebben sta ik weer buiten om bussen te coördineren en de scholen te ontvangen. De invulling van m’n dagen zijn dus erg wisselend, maar dat is ook wat het werk leuk houdt voor mij.

Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?

Ik heb als kind zelf veel gedaan met theater, muziek en dans. Het heeft voor mij altijd als een uitlaatklep gevoeld en ik haalde er veel plezier uit. Mijn affiniteit met kunst en cultuur is hierdoor altijd erg positief geweest. Ik heb het geluk gehad dat ik dit vanuit huis heb meegekregen, maar dit geldt niet voor iedereen. Mijn hoop is altijd dat ik middels mijn werk een steentje kan bijdrage voor de nieuwe generatie aan hun kennismaking met kunst en cultuur. Het belangrijkste voor mij is dat ze de ervaring opdoen en hierdoor kunnen onderbouwen waarom ze, in dit geval, zingen of dansen wel of niet leuk vinden. Wie weet wat het ze kan brengen als ze het wel leuk vinden! Als ik na een schoolvoorstelling met kinderen praat over hun ervaring dan vind ik dat altijd bijzonder. Een herinnering die mij nog lang zal bijblijven is van afgelopen seizoen toen ik met een klas na afloop van een voorstelling aan het praten was. Er kwam toen een meisje naar mij toe die mij een knuffel gaf en bedankte voor de ervaring die ze die dag heeft gehad. Ze had het enorm naar haar zin gehad en was blij dat ze een keer naar het theater was geweest. Het zijn momenten zoals deze die een lach op m’n gezicht brengen en mij eraan herinneren waarom het werk dat wij op de educatie afdeling doen van belang is.

studiekeuzetest

Wat maakt werken in de culturele sector zo bijzonder?

Het is nooit saai! De sector is dynamisch en het leven in ons theater staat bijna nooit stil. Ik vind het bijzonder om in een sector te werken die maatschappelijk zo relevant is en tegelijkertijd vaak voor veel uitdagingen staat. Het vraagt van een werknemer om flexibiliteit en om oplossingsgericht te werken, maar vooral om sámen te werken. Zo voel je bij ons op de afdeling, maar ook in de rest van de organisatie, de liefde voor kunst- en cultuur en hoe dit een drijfveer is om uitdagingen aan te gaan. Deze saamhorigheid creëert een fijne werksfeer. Verder heb ik in deze sector altijd te maken met mensen. Het is inspirerend en motiverend om omringd te zijn door creatieve en hardwerkende mensen. Je ontmoet veel interessante personen met een achtergrond of verhaal waar je persoonlijk of professioneel veel van kan leren. En ik moet natuurlijk niet vergeten dat ik door mijn baan nu veel voorstellingen kan zien, wat een voorrecht is en ontzettend leuk.

Welke doelen heb je nog voor de toekomst?

Er is binnen de afdeling en mijn huidige baan nog veel ruimte om op professioneel gebied door te groeien. Meer projecten, verschillende doelgroepen, meer zelfstandigheid, dat is waar ik mij de komende jaren op ga focussen. Ik mag bijvoorbeeld dit seizoen voor ons Opera Forward Festival een studentenproject produceren, wat weer vraagt om een totaal andere aanpak dan hoe ik met de scholen omga. Dit soort uitdagingen wil ik graag blijven aangrijpen om op deze manier mijn grenzen te verleggen en te groeien. Wellicht ga ik nog verder studeren, maar omdat ik in het verleden zo duidelijk wist wat ik wilde en het uiteindelijk niet is gelopen zoals ik voor ogen had, heb ik nu voor mijzelf besloten dat ik de toekomst niet tot in de puntjes ga uitstippelen. Ik weet dat ik mezelf wil blijven ontwikkelen en kijk welke kansen en mogelijkheden er op mijn pad zullen komen.

Twijfel je net als Sitara over een studie die bij je past? Hier lees je alles over onze studiekeuzetest. Heb je interesse in een cultureel project voor jouw school? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.