Wegwijs in keuzeland: Hoe je als ouder je kind begeleidt naar de juiste studiekeuze

Hoe begeleid je als ouders je kind naar de juiste studiekeuze? Te midden van de wirwar van mogelijkheden en verwachtingen staat de rol van ouders als waardevolle gidsen centraal. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van studiekeuzebegeleiding. Van zelfreflectie tot het omarmen van diversiteit in studiepaden, ontdek hoe je als ouders de balans kan vinden tussen ondersteuning en zelfstandigheid. Laat dit artikel jullie inspireren en begeleiden. 

Deel dit artikel

Stappenplan: Je kind helpen met het kiezen van de juiste studie

Stap 1: Leer je kind goed kennen

Neem de tijd om de interesses, passies, sterke en zwakke punten van je kind te begrijpen. Dit zal helpen bij het identificeren van mogelijke studierichtingen die aansluiten bij zijn of haar persoonlijkheid. In welke vakken blinkt je kind uit? Waar heeft hij/zij juist meer moeite mee? Wat doet je kind graag in zijn/haar vrije tijd? Probeer eens een open gesprek aan te gaan over persoonlijke interesses, sterke punten en talenten.

Hebben jullie moeite om de persoonlijke interesses en vaardigheden in kaart te brengen? In dat geval kan de Bridge Studiekeuzetest een goede hulp zijn. Deze wetenschappelijk bewezen testmethode geeft in minder dan een uur testen een compleet overzicht van de passies, talenten en daarbij behorende vervolgstudies. Dit kan een mooi startpunt zijn op weg naar het leren kennen van je kind en het ontdekken van passende vervolgstudies.

Stap 2: Stimuleer zelfonderzoek

Moedig je kind aan om zelfonderzoek te doen. Dit kan bestaan uit het maken van het bijhouden van interesses, het reflecteren op wat hij of zij belangrijk vindt in een studie, het nadenken over waar hij of zij zich in de toekomst zou zien werken of het maken van persoonlijkheids- of studiekeuzetesten.

Stap 3: Verken studie- en beroepsmogelijkheden

Bezoek open dagen, praat met professionals in diverse vakgebieden en verzamel informatie over verschillende studierichtingen. Laat je kind vooral eens contact zoeken met studenten van studies die hem of haar interesseren, om eens te kijken hoe hun ervaring is. Je kind kan ook inspiratie opdoen in onze ‘Student aan het woord’ rubriek, waarin studenten vertellen over hun studie en toekomstplannen.

Stap 4: Onderzoek toekomstperspectieven

Denk samen na over toekomstperspectieven en carrièremogelijkheden voor de gekozen studierichting. Overweeg factoren zoals werkgelegenheid, groeipotentieel en persoonlijke voldoening. Bespreek ook financiële overwegingen, zoals collegegeld, studiekosten en mogelijke studiefinanciering. Zorg ervoor dat je kind realistische verwachtingen heeft.

Stap 5: Respecteer de beslissing van je kind

Stel realistische verwachtingen voor de studiekeuze van je kind. Begrijp dat het normaal is om van gedachten te veranderen en dat het pad naar de uiteindelijke studiekeuze evolueert. Het is belangrijk om de beslissing van je kind te respecteren, zelfs als het niet precies overeenkomt met je eigen verwachtingen. Ondersteun hem of haar bij de gemaakte keuze en blijf betrokken bij het proces van studie en carrièreontwikkeling.

Door deze stappen te volgen, kun je als ouders je kind effectief begeleiden bij het maken van een weloverwogen studiekeuze.

Do’s en Don’ts bij het begeleiden van je kind

Er zijn een aantal essentiële do’s en don’ts als het gaat om begeleiding van je kind naar de juiste studiekeuze.

Do’s:

 • Stel vragen en vertel: Stel je kind veel open vragen en vertel ook over je eigen studiekeuzeproces. Hoe ben jij gekomen waar je nu staat? Wat kan je aanraden? En wat had je achteraf liever anders gedaan?
 • Luister actief: Moedig open communicatie aan en luister actief naar de gedachten, zorgen en interesses van je kind.
 • Wees flexibel: Sta open voor veranderingen en aanpassingen in het studiekeuzeproces. Er is niet altijd een rechtlijnig pad naar de definitieve keuze.
 • Stimuleer zelfstandigheid: Moedig zelfstandigheid aan bij het nemen van beslissingen. Laat je kind de leiding nemen en vertrouw op zijn of haar vermogen om de juiste keuze te maken.

Don’ts:

 • Opleggen van eigen ambities: Vermijd het opleggen van je eigen ambities of onvervulde dromen aan je kind. Laat hem of haar een eigen pad kiezen.
 • Teveel druk uitoefenen: Voorkom teveel druk bij het nemen van beslissingen. Het proces moet ondersteunend en empowerend zijn, niet stressvol.
 • Negatieve kritiek geven: Vermijd negatieve kritiek op bepaalde studierichtingen. Concentreer je op het positieve en de mogelijkheden.
 • Vergelijken met anderen: Voorkom het constant vergelijken van je kind met anderen. Elk individu heeft zijn eigen unieke pad en tempo.
 • Beslissingen nemen zonder overleg: Neem geen beslissingen voor je kind zonder zijn of haar input. Overleg en betrokkenheid zijn cruciaal.
 • Overmatige controle uitoefenen: Wees niet te controlerend bij het maken van keuzes. Geef ruimte voor autonomie en zelfontplooiing.
 • Ontmoediging bij verandering: Ontmoedig niet het idee van verandering. Het is normaal dat de interesses en doelen van je kind zich ontwikkelen naarmate hij of zij groeit.

Kunnen jullie nog wat extra studiekeuzebegeleiding gebruiken?

Bij In Studium bieden we verschillende mogelijkheden voor studiekeuzebegeleiding aan. Hiervoor werken we samen met middelbare scholen, maar we ondersteunen ook leerlingen en ouders zelf. Bekijk hier ons studiekeuzebegeleiding aanbod. En neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.