Ellen (23) studeert Dierwetenschappen aan de Wageningen University & Research

Ellen (23) is eerstejaars master studente Dierwetenschappen aan de Wageningen University & Research. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik ben in Kafue National Park (Zambia) opgegroeid, waar ik elke dag in aanraking kwam met natuur en wildlife. Dus voor mij was er geen seconde twijfel aan dat ik iets met dieren wilde gaan doen. Heel lang dacht ik dat ik diergeneeskunde wilde studeren, maar na stages lopen, veel gesprekken met dierenartsen, en wat onderzoek heb ik toch mijn keuze veranderd. Uiteindelijk wilde ik echt meer buiten in de natuur werken, en dierwetenschappen leek hiervoor de betere keuze te zijn. Verder was ik ook wel een beetje bang dat ik diergeneeskunde te moeilijk zou vinden en daardoor geen ruimte zouden hebben naast mijn studie om een leuk sociaal leven te hebben en andere hobby’s te ontdekken.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Eerlijk gezegd vond ik het eerst jaar van mijn bachelor niet heel leuk; ik had meer vakken over wildlife verwacht, maar het ging voornamelijk over productiedieren – ook zeker belangrijk, maar ik ben altijd meer geïnteresseerd geweest in de natuurlijke wereld, dus ik miste dat wel een beetje. Gelukkig had ik in mijn derde jaar de vrijheid om zelf vakken te kiezen, en nu ook weer in mijn master, dus ik vind het alleen maar leuker worden nu.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Ik heb best wel veel leuke vakken gehad nu, maar als ik een favoriet moet kiezen dan is het wel Wildlife Conservation Genetics geweest. De inhoud van het vak was gewoon precies alles wat ik leuk en interessant vind; wildlife, conservatie, en genetica! Het enige jammere was dat ik het wel tijdens corona had gevolgd dus alles was online, maar het was wel een van de weinige periodes van corona waar ik zin had om elke dag naar mijn laptop te kijken vanaf thuis.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Hopelijk zien de vakcoördinatoren dit niet, maar ik vond Animal Science in Society helemaal niet mijn tijd waard. Er was voor mijn gevoel geen doel van wat we eigenlijk moesten leren, en ik weet ook niet zo goed wat ik in dat vak heb geleerd. Ik had ook helemaal niet geleerd voor het tentamen, en ben daarom na een half uurtje gewoon weggegaan van het tentamen omdat ik geen zin meer had, terwijl ik nog lang niet alles had beantwoord. Toch nog met een net cijfer weten te halen.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Ik weet nog niet helemaal zeker wat voor baan ik precies wil hebben hier na, maar ik wil sowieso naar het buitenland. Hopelijk ergens in Zuid Amerika, en daar voor een conservatie bedrijf werken. Zolang ik ergens met veel natuur beland vind ik het goed! Misschien als consultant of onderzoeker.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Ja zeker! Zoals ik al had uitgelegd had ik tijdens mijn bachelor wel mijn twijfels, maar nu zeker in mijn master en nu ik in contact ben met de juiste leerstoelgroepen nu, zie ik veel beter wat de mogelijkheden zijn en kan ik alvast connecties opbouwen die me later heel erg gaan helpen om bij mijn einddoel te komen. Plus ik leer ook heel veel van mijn vakken die met natuurbehoud en wildlife hebben te maken.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ligt aan hun doel natuurlijk. Als iemand precies hetzelfde einddoel zou hebben als ik dan zou ik misschien aanraden dat ze ook biologie overwegen, of net zoals ik de eerste jaren minder interessant vinden. Maar ik ben er wel gekomen uiteindelijk, dus ik zou het ook zeker niet afraden.

Wat vind je van de Wageningen University & Research en zou je deze aan anderen aanraden?

Ik zou de Wageningen Universiteit voor 100% aanraden! Het is wat kleiner, maar daarom is heel makkelijk om je studieadviseur te spreken en je studie een beetje op maat te passen naar precies wat je wil hebben, en alles voelt super persoonlijk; je bent geen nummertje in een gigantisch systeem. Docenten zijn ook vaak heel gezellig en willen ook echt hun studenten leren kennen. Verder Wageningen ook een top stadje. Het is klein, er is soms niet genoeg te doen, maar de sfeer is top, mensen zijn heel lief voor elkaar, en als je gewoon een beetje je best doet kan je een knallende studententijd meemaken!

Studie: Dierwetenschappen

Waar: Wageningen University & research

Niveau: Universitair

Duur: 2 jaar (Master)

Over de master Dierwetenschappen

Wil jij een bijdrage leveren aan duurzame en verantwoordelijke dierhouderijsystemen overal ter wereld? Dan is de master Animal Sciences jouw studie! De mens-dier relatie is essentieël in deze opleiding. Thema’s als diervoeding, diergezondheid, dierenwelzijn, management niveau’s, genetische diversiteit en socio-economische factoren worden allen besproken tijdens het programma. Zodat jij als afgestudeerde duurzame ontwikkelingen en managementsystemen voor vee, gezelschapsdieren en dierentuindieren kan ontwikkelen en innoveren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.