Naomi (19) studeert HBO Rechten aan Zuyd Hogeschool

naomi smeets

Naomi Smeets (19) is derde jaars student HBO Rechten aan de Zuyd Hogeschool te Sittard. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik wist eigenlijk niet goed wat ik wilde, buiten het feit dat ik graag met mensen werk. Toen in me ging verdiepen in rechten, kwam ik er snel achter dat hier mijn interesses liggen en ik daarbij mensen kan helpen. Rechtvaardigheid vind ik een belangrijke waarde. Ik vind wetgeving ook erg interessant en ben altijd al nieuwsgierig geweest waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier geregeld zijn. Middels rechten vertaal je de juridische wereld naar het dagelijks leven. Wat rechten ook leuk maakt is dat het recht overal is, het recht is super breed.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Zeer goed! Ik studeer waar mijn interesses liggen. Het recht is voornamelijk een grijs gebied waar je zelf antwoorden moet zoeken. Dit vind ik zelf erg interessant en ik zoek graag dingen tot de bodem uit. De manier van lesgeven en het praktijkgericht studeren sluit goed bij mij aan.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

 We werken niet per definitie met vakken, maar met rechtsgebieden. De lessen draaien dan om het rechtsgebied heen. Persoonlijk vond ik het arbeidsrecht het leukste! Voornamelijk de werkgever/werknemer situaties. Het recht wordt niet altijd begrepen, vaak zelfs misbruikt tegen diegene die er geen verstand van hebben. Als jurist vertaal je het recht naar de personen die er niet voldoende kennis van hebben en behartig je de belangen van deze personen. Ik vond het erg leuk om juist in deze situaties iemand te helpen die onrechtmatig behandeld was.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Vermogensrecht. Mijn interesses liggen hier totaal niet. De stof lag me ook niet helemaal en ik vond de wetgeving niet per se interessant. Ik vond het daardoor ook een lastiger blok. Niet alles kan je goed af gaan of leuk vinden.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

 Na het behalen van mijn Hbo bachelor in law, wil ik graag doorstuderen aan de universiteit. Ik wil namelijk graag een toga beroep, zoals advocaat of rechter, gaan uitoefenen. Hiervoor dien ik de universiteit gedaan te hebben om mijn civiel-effect te behalen middels een pre-master en master. Met de master kan ik mij dan ook specialiseren in een bepaald rechtsgebied. Ik hoop dan ook met een specialisatie de advocatuur in te kunnen gaan.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Zeker! Je krijgt praktijkgericht les. Dit houdt in dat je leert om in de praktijk werkzaam te zijn. Na de studie zou ik direct aan het werk kunnen gaan, ik heb namelijk alle handvaten gekregen die ik nodig heb. Je leert de wet begrijpen en gaat al aan de slag in de praktijk middels stages. Je hebt zowat alle processtukken als een opgesteld en je hebt al veel gezien in de praktijk. De optie tot doorstuderen staat altijd open. Met deze HBO studie heb ik de juiste basis en kennis voor in de praktijk.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Yes. Je moet wel begrijpend kunnen lezen, rechten is nou eenmaal een studie waar veel theorie benodigd is. Echter ga je wel al vanaf leerjaar 2 deze theorie toepassen in de praktijk. Je krijgt praktijkgericht les en je blijft je ontwikkelen gedurende de 4 jaar van de opleiding. Na de studie ben jij klaar om de praktijk in te gaan!

Studie: HBO Rechten

Waar: Hogeschool Zuyd

Niveau: HBO

Duur: 4 jaar (Bsc)

Over de studie HBO Rechten

Regels, wetten en recht: je hebt er dagelijks mee te maken. Wat mag Facebook met jouw gegevens doen? Wat zijn je rechten bij een online aankoop? Wie is aansprakelijk bij een aanrijding? Heeft de buurman recht op een bouwvergunning voor een nieuwe garage? Nadat je de opleiding HBO-Rechten hebt afgerond, weet jij het antwoord op deze vragen. Deze studie leidt jou op tot een praktijkgerichte jurist. Je krijgt les in alle belangrijke rechtsgebieden zoals arbeidsrecht, familierecht, belastingrecht en internationaal recht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.