Annemarie (25) studeerde Scheikunde (Green Chemistry and Catalysis) aan de Universiteit van Groningen

Annemarie Doze (25) is net afgestudeerd in de master Scheikunde (Green Chemistry and Catalysis) aan de Universiteit van Groningen. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Oorspronkelijk wilde ik graag geneeskunde studeren, maar tijdens een meeloopstage op de middelbare school kwam ik erachter dat dat niet helemaal goed bij me paste. In plaats van het toepassen van geneesmiddelen, leek het me leuker om te leren over hoe medicijnen werken en over hoe je ze kan maken. Tijdens een open dag van de universiteit keek ik daarom bij de studie farmacie. Daarnaast stonden studenten van scheikunde, die me er op wezen dat dit ook een goede optie zou kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen omdat het een stuk breder is dan farmacie. Je kan er veel verschillende kanten mee op; van materiaalkunde tot biochemie.

Hoe is de studie bevallen?

Erg goed! Ik vond het leuk om te leren over de verschillende gebieden binnen scheikunde. Ik vond het vooral leuk dat er veel practicum vakken in de studie zitten. Je leert dus eerst hoe de reacties werken in theorie en daarna mag je het ook echt zelf uitvoeren in het lab!

Welk vak vond je het leukst? En waarom?

Ik vond organische chemie het leukst, dit richt zich op de reacties die nodig zijn voor het maken van (nieuwe) stoffen. Tijdens zowel mijn Bachelor als mijn Master vond ik het onderzoek het leukst. Je loopt dan mee in een onderzoeksgroep aan de universiteit en je krijgt je eigen project waar je elke dag aan werkt. Naast dat je heel veel leert, is het ook heel gezellig omdat je met andere mensen op het lab staat.

Welk vak vond je het minst leuk? En waarom?

Het minst leuk vond ik kwantum chemie, omdat dit heel theoretisch is. Het gaat over oplossen van formules en het doen van berekeningen op de computer. Maar hoewel ik dit zelf niet erg leuk vindt, ben ik er tijdens mijn onderzoek wel achter gekomen dat het heel handig is om hier een beetje van te begrijpen.

Wat wil je nu gaan doen?

Ik ben net begonnen met promoveren, dus ik ga nog 4 jaar onderzoek doen aan de universiteit. Dit is in samenwerking met het ziekenhuis, waarbij ik werk aan het ontwikkelen van nieuwe moleculen die nodig zijn voor het maken van PET-scans.

Heb je het idee dat deze studie heeft bijgedragen aan dit doel?

Zeker! De masteropleiding scheikunde is erg gericht op het doen van onderzoek. Je leert hoe je zelf een project kan opzetten en hoe je de problemen die je tegenkomt kan aanpakken.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ja, absoluut! Scheikunde is veel breder dan de meeste mensen denken. Dus als het je leuk lijkt om iets in de bèta-richting te doen, maar je weet nog niet wat: ga vooral een keer bij scheikunde kijken op één van de open dagen!

Studie: Scheikunde (Green Chemistry and Catalysis) 

Waar: Universiteit van Groningen

Niveau: Universitair

Duur: 2 jaar (Msc)

Over de master studie Scheikunde

Hoe kan ik een nieuw antibioticum maken van functionele organische verbindingen? Kan ik een motor bouwen op moleculair niveau? Kan ik levensechte kunstmatige moleculaire systemen synthetiseren? Kunnen we energieopslag verduurzamen? Deze en nog veel meer vragen kom je tegen in de master Scheikunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.