Eline (19) studeert Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht

studie Aardwetenschappen

Eline Hengeveld (19) is tweedejaars student Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in het vak aardrijkskunde op de middelbare school. Ik vond het super interessant om te leren over de processen die plaatsvinden in de diepe aarde, over het ontstaan van gebergtes en over natuurrampen. Op de open dag van de Universiteit Utrecht was ik eigenlijk per toeval bij de studie aardwetenschappen beland. Op de informatiemarkt sprak ik met studenten over de studie en toen was ik eigenlijk al meteen om. Deze studie biedt precies wat ik interessant vind, een brede natuurwetenschappelijke opleiding!

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Erg goed, in mijn eerste jaar heb ik ontzettend veel geleerd! Naast de studie is er ook een heel erg actieve studievereniging (de studievereniging U.A.V.) met gezellige medestudenten en leuke activiteiten.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Het leukste vak vind ik het veldwerk in de laatste periode van jaar 1 en 2. Met dit vak ga je een maand lang naar het buitenland (Frankrijk, Spanje of Italië) en ga je in de praktijk aan de slag met alles wat je het afgelopen jaar hebt geleerd. Je leert onderzoek doen en zelf processen herkennen in het aardoppervlak. Ik heb volgens mij nog nooit zo veel geleerd in een korte periode! Het is nu alleen niet meer mogelijk om ‘gewoon’ naar een landschap te kijken, je ziet overal aardwetenschappelijke processen.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Het minst leuke vak vond ik dan toch fysica in het eerste jaar. In het eerste jaar kun je helaas nog niet zelf je vakken kiezen, dus soms heb je een vak die je wat minder goed ligt. Bij mij was dat dus het vak fysica (natuurkunde), ik vond het best lastig. Gelukkig kon ik vanuit de U.A.V. bijles krijgen en heb ik het vak goed kunnen afronden. Het is wel goed dat we deze ‘minder leuke’ vakken krijgen. Hierdoor kan je later toch nog alle kanten op en heb je goeie basiskennis.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Mij lijkt het heel erg leuk om later iets met natuurrampen te doen. Het zijn processen waar de mens niets tegen kan doen (ook al versterken we ze soms wel). Maar we kunnen wel de schade beperken door rampenpreventie. Dat lijkt me super interessant.  

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Ja heel erg. Er zijn veel vakken te volgen die een wel iets te maken hebben met natuurrampen of die een goeie basiskennis bieden. Sommige vakken zijn namelijk altijd handig om te volgen en dragen hoe dan ook bij ongeacht welke richting je op wilt gaan.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Jazeker! Als je interesse hebt in de aarde en ook de bètavakken leuk vindt is het zeker iets voor jou! Twijfel je nog? Kom dan gezellig kijken op de open dag dan krijg je echt een goed beeld van de studie. Dat was voor mij namelijk doorslaggevend voor mijn studiekeuze.

Studie: Aardwetenschappen

Waar: Universiteit Utrecht

Niveau: Universitair

Duur: 3 jaar (Bsc)

Over de studie Aardwetenschappen

Bij de opleiding Aardwetenschappen houd je je bezig met verschillende vragen die te maken hebben met de staat van onze aarde in het verleden, in het nu en in de toekomst. Want hoe houden we droge voeten in Nederland als klimaatverandering ervoor zorgt dat het steeds vaker en harder gaat regenen? En hoe ontstaan aardbevingen en kunnen we ervoor zorgen dat we aardbevingen in de toekomst kunnen voorspellen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.