Marjes (23) studeert Food Technology aan de Wageningen University

Marjes Butz (23) is derdejaars master student Food Technology aan de Wageningen University and Research. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik altijd al geïnteresseerd was in voeding, zeker in combinatie met sport. Vaak keek ik op de achterkant van producten om te zien wat daar aan ingrediënten op stonden. Daarnaast vond ik biologie en scheikunde erg leuk. Ik twijfelde eerst tussen voeding & gezondheid en Food Technology maar toen ik niet door de selectie van voeding & gezondheid heen was besloot ik om zeker Food Technology te doen en daar heb ik nog steeds geen spijt van.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Tot nu toe bevalt de studie erg goed. Tijdens de Bachelor waren er wat vakken die je in het eerste jaar verplicht moet volgen die wat minder waren, maar verderop in de studie kun je meer vakken kiezen die je zelf leuk vindt. Zeker in je Master kun je kiezen wat jou aanspreekt en ga je nog dieper op de stof in.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Tijdens mijn Master heb ik drie opeenvolgende vakken gevolgd die allemaal te maken hadden met Food Digestion. Het eerste vak ging over de vertering in de mond en maag, het tweede vak ging over de dunne darm en het derde vak ging over de dikke darm. Ik vond het zo leuk om te zien hoe de vertering werkt en hoe verschillende levensmiddelen anders verteerd worden door hun verschillende composities. Nog een heel leuk ander vak was Advanced Molecular Gastronomy waarbij je veel meer leert over producten zelf (ijs, brood, bier) en hoe ze zijn opgebouwd.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Ik denk dat dat statistiek of wiskunde is. Niet heel leuk omdat het niet echt met levensmiddelen zelf te maken heeft maar meer met data analyse en resultaten.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet zo goed. Ik wil in ieder geval geen PhD gaan doen. Ik denk dat ik het leuk zou vinden om bij een bedrijf te werken dat levensmiddelen met gezondheid combineert aangezien ik beide interessant vindt. Verder ben ik net begonnen met mijn thesis waarbij ik kijk naar het effect van procestechnieken op tomaten. Het lijkt me ook leuk om daar iets mee te gaan doen.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Ik vind dat de opleiding Food Technology erg breed is. Verder kun je je opleiding aanpassen naar hoe jij wilt. Je kan je eigen minor kiezen, je eigen master en mastervakken. Daarom denk ik dat als je iets in de voedingsindustrie wilt gaan doen, deze studie daar zeker aan bijdraagt.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ik zou de studie aanraden aan scholieren die een interesse hebben in de levensmiddelen industrie. De studie is breed opgezet maar belicht levensmiddelen van meerdere kanten. De levensmiddelenchemie, natuurkunde, kwaliteit en ontwerp, microbiologie en proceskunde komen allemaal aan bod. Ik zou vooral aanraden om te kijken bij verschillende studies via open- en meeloopdagen.

Studie: Food Technology

Waar: Wageningen University & Research

Niveau: Universitair

Duur: 2 jaar (Master)

Over de studie Food Technology

Heb je een stevige technologische basiskennis en wil je je verder specialiseren en zelf onderzoek doen? Ligt je interesse in duurzame voedselproductie, in innovatie en management? Of wil je je focussen op productontwerp, of de productie van voedsel met behulp van micro-organismen en enzymen? In het tweejarige masterprogramma Food Technology aan Wageningen University kun je kiezen uit al deze specialisaties. Deze Engelstalige masteropleiding behoort tot de beste en meest innovatieve opleidingen levensmiddelentechnologie wereldwijd. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.