Manouk (27) studeert Human Movement Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen

Manouk Duijndam (27) zit in het tweede jaar van haar Master Human Movement Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen (medische faculteit). Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik hiervoor de bachelor Bewegingswetenschappen heb gedaan. Deze beviel mij zo goed dat ik door wilde gaan in deze richting, met name de revalidatie. Voordat ik bij Bewegingswetenschappen terecht kwam wist ik echter totaal niet wat ik wilde doen en heb ik twee andere studies geprobeerd. Uiteindelijk heb ik hier wel veel over mezelf geleerd en wat ik wel en juist niet leuk vond.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

De studie bevalt voor mij heel goed. Niet alle onderwerpen vond ik even leuk, dat zou ook heel bijzonder zijn als dit wel zo was, maar het grootste gedeelte vind ik erg interessant en wil ik (nog steeds) meer over weten.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Van de bachelor vond ik het vak Anatomie heel leuk, omdat je echt leert hoe het lichaam (met name de spieren) werkt. Je mag in de snijzaal en daar leer je veel meer dan uit een boek. Bij de master vond ik het vak Big Data erg leuk. Dit is een vak waarbij je leert programmeren in Python en waarbij je leert hoe je een grote dataset (bijvoorbeeld loopdata van Parkinsonpatiënten) kunt analyseren.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Het minst leuk vond ik het vak Perception and Action (in de master), hoewel ik erbij moet zeggen dat het geen verschrikkelijk vak was. Je moest een hoop artikelen lezen en sommige artikelen waren niet heel duidelijk, omdat ze bestonden uit discussies over hoe je jouw omgeving waarneemt. Hoewel ik de discussies wel leuk vond, ben ik zelf meer van de exacte wetenschappen.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Ik heb geen exacte baan in mijn hoofd, maar ik hoop in mijn baan aan de slag te gaan met data analyse. Daarnaast vind ik lesgeven erg leuk. Ik geef nu vaak als student assistent les bij de bachelor, dus wie weet ga ik daar ook nog iets mee doen.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Jazeker, bij deze studie heb ik geleerd wat ik leuk vind en waar ik later wat mee zou willen doen. De studie (zowel bachelor als master) is veelzijdig, waarbij exacte wetenschappen zoals natuurkunde, biologie en wiskunde voorbij komen, maar ook een stukje psychologie en filosofie. Daarnaast biedt de studie veel mogelijkheden om je te ontwikkelen in iets wat je leuk vindt; in mijn geval dus lesgeven.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Zeker, maar een studie “aanraden” is altijd persoonsgebonden. Het moet bij je passen. Maar als je interesse hebt in vakken als biologie en natuurkunde, maar je vindt het ook leuk om wat meer te duiken in bijvoorbeeld motivatie van topsporters of patiënten, dan is deze studie denk ik wel geschikt.

Studie: Human Movement Sciences

Waar: Rijksuniversiteit Groningen

Niveau: Universitair

Duur: 2 jaar (Master)

Over de studie Human Movement Sciences

Hoe regelt het zenuwstelsel willekeurige bewegingen? Wat zijn de voordelen van sporten? En zijn deze dingen voor alle mensen hetzelfde? Dit zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens deze tweejarige masteropleiding. De master is bedoeld voor studenten die gefascineerd zijn door de complexiteit van het menselijk bewegen. Je bestudeert menselijke beweging vanuit meerdere perspectieven, met behulp van theorieën uit de geneeskunde, biologie, wiskunde en gedragswetenschappen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.