Pleun (20) studeert Onderwijswetenschappen aan de UVA

Pleun Vermeeren (20) is tweedejaars student Onderwijswetenschappen aan de UVA. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik wist niet zo goed wat ik moest kiezen. Ik vond veel interessant. Heb onder andere bij bestuurskunde, psychologie, sociologie en liberal arts and sciences gekeken. Toen kwam ik bij onderwijswetenschappen en vond ik dit heel interessant. Het had minder economische en wiskundige onderdelen dan de rest, wat ik fijn vond.

Daarnaast heb ik mijn profielwerkstuk gedaan over hoe ICT bijdraagt aan prestaties en motivatie in het onderwijs. Dit vond ik erg interessant. Ook zat ik in de MR en vond ik het interessant om over het onderwijs na te denken. Toen ik bij de voorlichting van onderwijswetenschappen zat, viel dit zo een beetje op zijn plek.

Onderwijswetenschappen wordt gegeven in Utrecht of Amsterdam. Ik vond de studie in Amsterdam leuker omdat hier echt gefocust wordt op leren in elke context. Dus het gaat ook veel over leren binnen bedrijven. Dit leek mij interessanter dan alleen het leren binnen scholen te bestuderen. Ik heb dus echt voor de studie gekozen en niet voor de stad. Ik riep namelijk zelf altijd het hardst dat ik niet naar Amsterdam wilde omdat ik het te groot vond. Toch gedaan en het is een succes. Dus ik zou iedereen aanraden om eerst voor studie te kiezen en dan voor de stad.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Goed! Ik vind het heel leuk. Het is een vrij kleine studie waardoor je iedereen goed kent. Ook de docenten weten wie je bent. In het tweede jaar heb je veel vrijheid. We behandelen allerlei hele actuele onderwerpen. Zo was laatst de eerste aflevering van de serie Klassen onderdeel van de tentamenstof.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

De vakken die gaan over lifelong learning. Dit gaat over een leven lang leren. Dus hoe mensen leren, waarom ze leren en hoe je ervoor zorgt dat je ook blijven leren. Dit wordt meer gefocust op het bedrijfsleven en dat vind ik interessant. Bijvoorbeeld over cursussen en trainingen die bedrijven aanbieden maar ook redenen waarom mensen bij een bedrijf blijven of weggaan worden geanalyseerd.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

De Statistiek vakken. Ik vind dit moeilijk en niet leuk. Ik dacht ook dat we dit maar een keer zouden hebben maar het komt helaas vaker terug. Jammer genoeg zal je statistiek op elke universitaire studie tegenkomen.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Dat weet ik nog niet zo goed. Ik vind het al moeilijk om mijn vrije keuzeprogramma voor het derde jaar in te vullen. Ik zie mezelf denk ik werken op een adviesfunctie in een bedrijf. Maar wat precies dat weet ik niet.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Ik heb wel het idee dat ik veel relevante kennis geleerd heb.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Zeker! Er zijn veel mensen die pas later ontdekken dat het onderwijs interessant is. Het onderwijs is mega actueel. Elke week staat er een kopje op de NOS over misstanden in het onderwijs. Het werkveld staat te springen om onderwijskundigen. Verder is de studie kleinschalig, actueel en heel leuk. Dus kom vooral proefstuderen. 

Studie: Onderwijswetenschappen

Waar: Universiteit van Amsterdam

Niveau: Universitair

Duur: 3 jaar (Bsc)

Over de studie Onderwijswetenschappen

Hoe begeleid je een rechter in de opleiding? Hoe ontwikkel je een educatieve app voor kinderen? Hoe ontwikkel je leermiddelen voor gedetineerden? Met de bachelor Onderwijswetenschappen word je een expert die in iedere leersituatie ziet hoe het beter kan, en zo overal in de samenleving kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen.

Leren vindt overal plaats: niet alleen in scholen, maar ook binnen organisaties. Als onderwijswetenschapper draag je bij aan de ontwikkeling van mensen en laat je mensen hun talenten ontplooien. Je past inzichten toe uit verschillende wetenschapsgebieden zoals psychologie en sociologie. Je krijgt ook vakken over organisatie en beleid, waarin de verbinding met de praktijk wordt gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.