een goede studiekeuze maken, is belangrijk
Onderzoek van studiekeuzebegeleider In Studium toonde aan dat maar liefst 1 op de 5 studenten het gevoel heeft onvoldoende begeleiding te hebben gehad in zijn studiekeuze.

Deel dit artikel

Studie kiezen? Lees eerst deze tips van mensen die je voor gingen

Onderzoek van studiekeuzebegeleider In Studium toonde aan dat maar liefst 1 op de 5 studenten het gevoel heeft onvoldoende begeleiding te hebben gehad in zijn studiekeuze.

 

Zo geeft 17% aan onvoldoende op de hoogte te zijn geweest van de inhoud van de studie. En was een kwart bij het maken van de keuze niet op de hoogte van de baankansen na een studie. Dit resulteert in het feit dat 25% wel eens aan een studie is begonnen zonder deze af te maken, waarvan ruim de helft aangeeft met betere begeleiding nooit aan deze studie te zijn begonnen.

 

Een aanrader voor toekomstig studiekiezers? Op nummer 1 staat een gesprek met een studiekeuzeadviseur, gevolgd door advies van iemand die net afgestudeerd is.

Als afsluiter van het onderzoek mochten de respondenten een tip geven aan toekomstig studiekiezers. Hier kwamen behoorlijk wat nuttige tips voorbij. Wij zetten de meest waardevolle tips voor je op een rijtje.

Wij zetten de meest waardevolle tips voor je op een rijtje

  • Loop een dagje mee met studenten. Vraag ze naar hun ervaringen met de studies die jij aan het overwegen bent.

  • Het is oké om een studie te kiezen omdat je het leuk vindt en niet persé om een goede baan te vinden. Het is belangrijk dat je een goede afweging maakt tussen interesse en carrière. Een leuke studie is niet altijd verstandig op lange termijn, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat je iets kiest waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

  • Probeer aspecten op een rijtje te zetten die je in je latere carrière terug wil zien en ga na of dit echt past bij jouw studiekeuze.

  • Doe goed onderzoek naar de studie, op meerdere manieren. Bekijk ook goed het hele curriculum en dus niet alleen het eerste jaar als je twijfelt. Denk ook na over de vervolgstappen. Kan je bijvoorbeeld makkelijk doorstromen naar een andere master? Ga niet te veel af op de omschrijvingen en uitleg die de opleidingen zelf geven, maar luister goed naar docenten, studenten en bekijk alvast wat studieboeken. Op deze manier hou je ook rekening met de minder interessante onderdelen van je studie en voorkom je dat de studie uiteindelijk niet aansluit bij je verwachtingen.

  • Zorg dat je de keuze vanuit jezelf maakt en niet omdat je naasten van je verwachten dat je direct na je middelbare school aan een bepaalde opleiding begint. Bedenk hierbij goed wat je interesses zijn en waar jouw kwaliteiten liggen. Je kan ook een studiekeuzetest doen of met een studiekeuzeadviseur gaan praten.

  • Het is beter om een jaar extra na te denken en jezelf te ontdekken, dan een jaar aan kosten en energie weggooien aan een studie die je niet af gaat maken. Neem bijvoorbeeld een tussenjaar en ga op zoek naar je passie en interesses..

  • En dan last but not least… Begin op tijd met je oriënteren!


Onderzoek
In Studium deed onderzoek naar studiekeuze onder 300 respondenten in de periode van eind november 2021 tot eind januari 2022.

Studiekeuze-Onderzoek-Instudium

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Bij In Studium bieden we verschillende mogelijkheden voor studiekeuzebegeleiding, waaronder een studiekeuzetest met persoonlijk advies van een professioneel coach. Klik hier om meer te weten te komen over onze trajecten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.