Studiekeuze: Een handig stappenplan

Studiekeuze

Met het maken van een studiekeuze leg je voor een groot deel je toekomst vast. Het is daarom van belang dat je goed nadenkt over je keuze. Ook als je al denkt te weten welke studie je wilt gaan volgen is het belangrijk om eens na te denken waarom je dit eigenlijk wil en of dit echt de juiste keuze is. In dit artikel delen wij een handig stappenplan om jou te helpen bij het vinden van de opleiding die echt bij je past.

Deel dit artikel

Stap 1: Verzamel informatie over jezelf 

Om erachter te komen wat echt bij je past is het goed om eens naar jezelf te kijken. Waar ben je goed in en waar word je blij van? Stel jezelf eens de volgende vragen en schrijf de antwoorden op.

  • Wat zijn mijn hobby’s?
  • Welke vakken op de middelbare school vind ik leuk/ ben ik goed in?
  • Over welke onderwerpen lees ik graag?
  • Waar word ik enthousiast van?
  • Ben ik meer een doener of een denker?

Stap 2: Denk na over de toekomst

De opleiding die je nu kiest, bepaald voor een groot deel hoe jouw carrière er uit kan gaan zien. Het is daarom belangrijk om eens te bedenken hoe je jezelf in de toekomst ziet. Stel jezelf eens de volgende vragen en schrijf de antwoorden op.

  • In welk vakgebied zou je werkzaam willen zijn?
  • Werk je graag alleen of in een team?
  • Hoe belangrijk is de werk- privé balans voor jou?

Stap 3: Oriënteer je op opleidingen

Door de bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden heb je een goed beeld gekregen van wie je bent en wat je graag doet. Deze informatie kun je als leidraad gebruiken voor je zoektocht naar een passende opleiding. Bekijk websites van scholen en/of universiteiten, bezoek open dagen en praat met je decaan. Maak een lijstje met opleidingen die passen bij je wensen en zet de voor- en nadelen per opleiding op een rijtje.

Hulp bij studiekeuze

Hoewel het bovenstaande stappenplan erg kan helpen bij het maken van een studiekeuze. Kan het zijn dat je behoefte hebt aan wat meer ondersteuning. Bij In Studium bieden we die ondersteuning door middel van een studiekeuzetest en/of begeleiding van een studiekeuzecoach. Bekijk onze trajecten of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.