Opera in de klas: Leren over vrijheid en identiteit via een aangrijpend verleden
Deel dit artikel Amsterdam, 9 april 2025 – Hoe breng je een waargebeurd, aangrijpend verhaal tot leven in de klas? En hoe maak je
Hoe begeleid je als ouders je kind naar de juiste studiekeuze? Te midden van de wirwar van mogelijkheden en verwachtingen staat de rol van ouders als waardevolle gidsen centraal. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van studiekeuzebegeleiding. Van zelfreflectie tot het omarmen van diversiteit in studiepaden, ontdek hoe je als ouders de balans kan vinden tussen ondersteuning en zelfstandigheid. Laat dit artikel jullie inspireren en begeleiden.
Stap 1: Leer je kind goed kennen
Neem de tijd om de interesses, passies, sterke en zwakke punten van je kind te begrijpen. Dit zal helpen bij het identificeren van mogelijke studierichtingen die aansluiten bij zijn of haar persoonlijkheid. In welke vakken blinkt je kind uit? Waar heeft hij/zij juist meer moeite mee? Wat doet je kind graag in zijn/haar vrije tijd? Probeer eens een open gesprek aan te gaan over persoonlijke interesses, sterke punten en talenten.
Hebben jullie moeite om de persoonlijke interesses en vaardigheden in kaart te brengen? In dat geval kan de Bridge Studiekeuzetest een goede hulp zijn. Deze wetenschappelijk bewezen testmethode geeft in minder dan een uur testen een compleet overzicht van de passies, talenten en daarbij behorende vervolgstudies. Dit kan een mooi startpunt zijn op weg naar het leren kennen van je kind en het ontdekken van passende vervolgstudies.
Stap 2: Stimuleer zelfonderzoek
Moedig je kind aan om zelfonderzoek te doen. Dit kan bestaan uit het maken van het bijhouden van interesses, het reflecteren op wat hij of zij belangrijk vindt in een studie, het nadenken over waar hij of zij zich in de toekomst zou zien werken of het maken van persoonlijkheids- of studiekeuzetesten.
Stap 3: Verken studie- en beroepsmogelijkheden
Bezoek open dagen, praat met professionals in diverse vakgebieden en verzamel informatie over verschillende studierichtingen. Laat je kind vooral eens contact zoeken met studenten van studies die hem of haar interesseren, om eens te kijken hoe hun ervaring is. Je kind kan ook inspiratie opdoen in onze ‘Student aan het woord’ rubriek, waarin studenten vertellen over hun studie en toekomstplannen.
Stap 4: Onderzoek toekomstperspectieven
Denk samen na over toekomstperspectieven en carrièremogelijkheden voor de gekozen studierichting. Overweeg factoren zoals werkgelegenheid, groeipotentieel en persoonlijke voldoening. Bespreek ook financiële overwegingen, zoals collegegeld, studiekosten en mogelijke studiefinanciering. Zorg ervoor dat je kind realistische verwachtingen heeft.
Stap 5: Respecteer de beslissing van je kind
Stel realistische verwachtingen voor de studiekeuze van je kind. Begrijp dat het normaal is om van gedachten te veranderen en dat het pad naar de uiteindelijke studiekeuze evolueert. Het is belangrijk om de beslissing van je kind te respecteren, zelfs als het niet precies overeenkomt met je eigen verwachtingen. Ondersteun hem of haar bij de gemaakte keuze en blijf betrokken bij het proces van studie en carrièreontwikkeling.
Door deze stappen te volgen, kun je als ouders je kind effectief begeleiden bij het maken van een weloverwogen studiekeuze.
Er zijn een aantal essentiële do’s en don’ts als het gaat om begeleiding van je kind naar de juiste studiekeuze.
Do’s:
Don’ts:
Bij In Studium bieden we verschillende mogelijkheden voor studiekeuzebegeleiding aan. Hiervoor werken we samen met middelbare scholen, maar we ondersteunen ook leerlingen en ouders zelf. Bekijk hier ons studiekeuzebegeleiding aanbod. En neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Deel dit artikel Amsterdam, 9 april 2025 – Hoe breng je een waargebeurd, aangrijpend verhaal tot leven in de klas? En hoe maak je
In de boeiende wereld van cultuuronderwijs vervult Rachai Beumers een belangrijke rol als freelance workshopleider voor de educatieafdeling van Nationale Opera en Ballet (NO&B). Met
© 2021 All rights reserved