Uitvalpercentage veel te hoog: Minister Dijkgraaf wil studiekeuze die beter past bij de leerling

Studiekeuzebegeleiding

In Goedemorgen Nederland op NPO 1 vertelde Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, cultuur & wetenschap) gisterochtend dat hij met scholen in gesprek is om toe te werken naar een betere oriëntatie voor het maken van de juiste studiekeuze. Op dit moment is het uitvalspercentage hoog. Op hbo’s en universiteiten stopt ongeveer een kwart van de studenten met hun eerste opleiding. Eerder liet ons eigen studiekeuzeonderzoek al soortgelijke resultaten zien.

Deel dit artikel

Zorgvuldige voorbereiding

Een zorgvuldigere voorbereiding en meer begeleiding bij het maken van een studiekeuze zouden deze uitvalspercentages moeten kunnen verlagen. Hierbij doet minister Dijkgraaf niet alleen een beroep op scholieren, maar ook op onderwijsinstellingen. Scholen zouden een beter beeld moeten schetsen van de mogelijkheden en het werkveld. Ook zouden opleidingen meer oriëntatiemogelijkheden moeten bieden of wat breder georiënteerd moeten zijn, zodat je tijdens je opleiding geïnspireerd kan raken en erachter kan komen wat bij je past.

Hoe kunnen wij helpen?

Ook bij In Studium zijn we voorstander van betere begeleiding bij het maken van een studiekeuze. Dit doen we zowel door op middelbare scholen onze Bridge studiekeuzetesten aan te bieden, al dan niet in combinatie met klassikale oriëntatiesessies. Maar ook particulieren kunnen bij ons terecht voor een studiekeuzetest en/of studiekeuzecoaching van een professionele studiekeuzecoach.

 

Wil je meer informatie over het maken van de juiste keuze? Neem gerust contact met ons op.

Bron

Goedemorgen Nederland. Aflevering 1 november 2022.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.