Florine (20) studeert Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit

Florine (20) is tweedejaars student Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb taal altijd al interessant gevonden. Op de middelbare waren de vakken over vreemde talen al mijn favoriet, en was ik al thuis Koreaans aan het leren, puur uit interesse. Pas in mijn tussenjaar kwam ik erachter dat Taalwetenschap bestond en wat het inhield. Ik heb een proefstudeerdag gedaan en vond het vooral heel leuk hoe breed de opleiding is: het ene moment ben je aan het kijken wat alle talen op de wereld gemeen hebben, en het volgende kijk je naar spraakstoornissen. Van biologie tot programmeren tot zinsontleding: alles komt aan bod.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Heel goed! Ik denk dat het beeld dat ik van tevoren van de opleiding had, wel klopte. Het is leuk om iets te studeren waar je eigenlijk weinig voorkennis van hebt: je begint bij 0, en toch weet je na korte tijd al best wel veel. Het leukste vind ik als ik kennis van verschillende vakken aan elkaar kan koppelen, dan heb ik echt het idee dat ik veel heb geleerd. Ook vind ik het fijn dat het een kleinschalige opleiding is, waardoor je je medestudenten snel leert kennen en er een goede sfeer hangt:)

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

In ons eerste jaar hadden we een heel leuk vak dat ‘van woord tot zin’ heet. Hierbij vergeleken we alle talen van de wereld en keken we naar overeenkomsten en verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat alle talen van de wereld zelfstandig naamwoorden en werkwoorden hebben, maar niet alle talen bijvoeglijk naamwoorden? Die lijken vaak zo erg op werkwoorden of zelfstandig naamwoorden dat ze geen aparte groep vormen. Ook vond ik Psycholinguïstiek leuk, wat bijvoorbeeld gaat over hoe je door het begrijpen van heel veel losse woorden uiteindelijk een beeld krijgt van het hele verhaal.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

In mijn eerste jaar deden we een vak genaamd ‘Taalkundige Databestanden’, waarbij we moesten programmeren. Dan kreeg je bijvoorbeeld een bestand met heel veel tweets, en moest je dat zo programmeren dat je erachter kwam wat de meest voorkomende woorden in de tweets zijn. Als het lukte was dit heel leuk, maar ik ben er vrij snel achter gekomen dat ik er weinig aanleg voor heb.  Mijn werkcolleges waren vaak vooral gevuld met heel veel frustraties… Gelukkig kende ik hele lieve ouderejaars die me veel hebben geholpen:)

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Om heel eerlijk te zijn heb ik echt nog weinig idee wat ik wil gaan doen met deze opleiding. Je kunt met taalwetenschap van alles worden: taalpatholoog (dat heeft te maken met bijvoorbeeld taalstoornissen), taaltechnoloog, (hoe leer je iets als Siri begrijpen wat je zegt?) docent in het vreemdetalenonderwijs (bijvoorbeeld docent Frans op een middelbare school), en nog veel meer. Dit lijkt me allemaal best wel interessant, alhoewel taaltechnoloog hem dus waarschijnlijk niet gaat worden haha. Na mijn bachelor ga ik sowieso eerst een master doen, om me verder te specialiseren. Ik vrees dat ik ook nog niet weet welke master, omdat ik me nog wat meer moet verdiepen in de masters die er zijn binnen en buiten de Radboud.

Echter ga ik komend schooljaar een semester studeren in Zuid-Korea en ben ik nu vooral bezig met het regelen daarvan… Gelukkig vind ik de opleiding zo leuk dat ik er alle vertrouwen heb dat ik en leuke master/baan ga vinden:)

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Absoluut! Ik zou deze studie aanraden aan iedereen die interesse heeft in taal. Het beste is altijd om zelf de sfeer te proeven, dus kom vooral eens kijken bij een proefstudeerdag/meelopdag/open dag van Taalwetenschap bij de universiteit waar je heen wilt. Taalwetenschap heeft studenten van alle (middelbareschool-)profielen en met allemaal verschillende interesses. Als je taal leuk vindt en graag een brede opleiding wilt doen die daarmee te maken heeft, zou ik zeker eens naar Taalwetenschap kijken!:)

Wil jij weten hoe taal ‘werkt’? Wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen gesproken, geschreven en gebarentalen? Hoe mensen taal leren, hoe talen variëren tussen sprekers en regio’s, hoe taal verwerkt wordt in onze hersenen en welke rol de verschillende talen spelen in onze meertalige samenleving? Ben jij nieuwsgierig naar hoe kennis van taal in technologie gebruikt wordt en hoe mensen met een taalstoornis geholpen kunnen worden? Al deze verschillende kanten van taal leer je kennen in de studie Taalwetenschap – een zeer veelzijdige opleiding met voor elk wat wils; of je nu een echte alfa of juist een echte bèta bent.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.