Sten (21) studeert Nanobiologie aan de TU Delft én Erasmus Medisch Centrum

Sten de Schrijver (21) is derde jaars student Nanobiologie aan de TU Delft én het Erasmus Medisch Centrum. Nanobiologie is een gedeelde opleiding tussen deze twee universiteiten; een zogeheten joint-degree. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik vond zelf alle wetenschappelijke vakken op de middelbare school erg interessant, en vond het moeilijk om te kiezen. In Nanobiologie leer je cellen in een wiskundige – en natuurkundige context begrijpen. Dat betekent dat Nanobiologie een studie is waar je niet alleen biologie leert, maar ook veel wiskunde en natuurkunde. Dit noemen wij interdisciplinair. Dit trekt mij zo enorm aan, omdat ik dit allemaal interessant vind.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Leuk! Heel erg leuk, maar zwaarder dan verwacht. De studie kost meer tijd en moeite dan ik dacht, maar ik kan de motivatie opbrengen, en dat maakt het bevredigend als er iets goed lukt.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Omdat Nanbiology zo interdisciplinair is zijn er veel verschillende vakgebieden die aan bod komen in de opleiding. Zelf vind ik vakken in programmeren heel erg leuk, “Image – Analysis” bijvoorbeeld, of “Bioinformatics” waarin wij leerden om enorme datasets aan DNA te analyseren, super technisch!

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Er zijn dus veel verschillende dingen die we studeren.  Het moeilijkste vind ik de hele biologische dingen, zoals genetica, omdat echt veel uit het hoofd leren is, maar ik vind deze vakken wel echt het meest interessant! Over het algemeen ben ik wat beter in de wiskunde, maar dat is veel minder toegepast en vind ik dus wat minder interessant.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Ik wil het onderzoek in. Ik hoop onderzoek naar virussen te kunnen doen, op de kleinste schaal; leren hoe een virus echt werkt, met klinische toepassingen.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Absoluut! De basis die nodig is voor zulk fundamenteel onderzoek word je aangeleerd in Nanobiolology. We leren hoe je goed onderzoek kunt uitvoeren, en hoe de kleinste schaal van levende wezens werken. Dit is ook heel belangrijk voor het begrijpen van virussen, en zeker om te begrijpen hoe een virus mensen kan beïnvloeden.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ja! Het is een uitdagende, diverse en internationale studie. Uniek in de wereld en hartstikke interessant. Iedereen die biologie, wiskunde en natuurkunde interessant vindt zal Nanobiologie een leuke studie vinden.

Studie: Nanobiologie

Waar: TU Delft & Erasmus Medisch Centrum

Niveau: Universitair

Duur: 3 jaar (Bsc)

Over de studie Nanobiologie

Het studieprogramma van deze bacheloropleiding combineert het beste van twee goede dingen. In dit unieke programma heeft de TU Delft haar krachten gebundeld met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nanobiologie is de studie van de complexiteit van levende systemen. Daarbij worden de methoden en principes van de natuurkunde toegepast om verschijnselen te kwantificeren. Dit relatief jonge vakgebied slaat een brug tussen natuurkunde, nanofysica, biologie en medisch onderzoek. De opleiding is geschikt voor studenten met een sterke belangstelling voor zowel natuurkunde als biologie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.