Greet (19) studeert Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit

Greet van Horen (19) is tweedejaars student Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik wist dat ik bij de Sociale Wetenschappen wilde kijken, omdat de uitkomsten van mijn studiekeuzetesten steeds in die richting waren. Uiteindelijk ben ik bij Communicatiewetenschap, Communicatie- en Informatiewetenschappen en Sociologie gaan kijken. Ik heb uiteindelijk voor Communicatiewetenschap gekozen omdat ik het heel interessant vind hoe mensen met elkaar communiceren en waarom dit op een bepaalde manier in een bepaalde situatie wordt gedaan. Bij CIW en Sociologie komt dit ook naar voren, maar bij CIW is dit meer op bedrijfscommunicatie gericht en bij Sociologie meer op bepaalde groepen in onze samenleving. Het brede van Communicatiewetenschap trok mij heel erg. Daarbij heb ik specifiek voor Nijmegen gekozen, omdat daar de focus ligt op media. Hoe zit communicatie in media in elkaar? Wat komt daarbij kijken? Media heb ik altijd al interessant gevonden en een fascinatie voor gehad, dus dit allemaal bij elkaar heeft voor mij gezorgd dat ik voor Communicatiewetenschap in Nijmegen heb gekozen.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

De studie bevalt erg goed. In mijn eerste half jaar heb ik wel getwijfeld of de studie wel echt iets voor mij was. Dit kwam vooral omdat wij in het eerste half jaar veel algemene vakken hebben, die niet zo specifiek op Communicatiewetenschap gefocust zijn. Meer op de algemene vaardigheden die nodig zijn op een universiteit. Maar vanaf het tweede half jaar van mijn eerste jaar veranderde dit. Toen kwamen er veel meer vakken die echt op CW gebaseerd zijn, met dat stuk media wat ik zo interessant vind. Nu dat ik in mijn tweede jaar zit, zijn de vakken veel meer gefocust op de onderwerpen waar ik CW voor ben gaan doen.

Welk vak vind je het leukst? 

Het vak dat ik het leukst vond was Digitale Mediatechnologie. Digitale Mediatechnologie gaat over de nieuwe technologieën. Wat kunnen deze technologieën, wat betekenen ze voor de media en de communicatie, welke gevolgen hebben die en wat komt er allemaal bij kijken. Denk hier bijvoorbeeld aan Artificial Intelligence, VR, Games en Robots. Daarover kregen wij hoorcolleges en moesten wij een groepsopdracht maken gebaseerd op enkele van de besproken onderwerpen. Ik vond het heel interessant om dingen te leren over deze nieuwe technologieën en er met een heel ander oog naar te kijken.

Welk vak vind je het minst leuk? 

De minst leuke vakken zijn de statistiek vakken. Je krijgt elk jaar een statistiek vak dat op elkaar doorgroeit. Die heb je nodig voor de onderzoeken die je gaat doen. In het programma dat je gebruikt ga je de data die je verzamelt voor die onderzoeksvakken analyseren. In de statistiek vakken leer je dat programma gebruiken. Het is taai, vooral als wiskunde je niet ligt maar je hebt het wel nodig voor je studie.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen na mijn studie. Wel weet ik dat ik een Master wil gaan doen. Ik vind binnen het vakgebied en onderwerpen in de studie vooral Social Media super interessant. Ik wil daarom gaan kijken of ik op dat gebied bijvoorbeeld stage kan gaan lopen. Als ik weet wat ik daarvan vind, kan ik ook wat beter gaan zoeken naar een overkoepelende baan binnen dat vakgebied. Daarnaast vind ik het psychologische gedeelte van Communicatiewetenschap ook heel interessant. Hoe het komt dat mensen op een bepaalde manier denken en communiceren. Het lijkt me ook interessant om daar laten meer verder te gaan.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Ja! Je krijgt heel veel verschillende kanten van Communicatiewetenschap te zien binnen de studie. Daarbij laten veel vakken je zelf een onderwerp voor een verslag kiezen. Daardoor heb je zeker vrijheid om te onderzoeken wat je leuk/interessant vindt.

 

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ik zou de studie zeker aanraden. Vooral als je media interessant vindt. De studie is kleinschalig waardoor je veel leerlingen kent maar ook de docenten goed leert kennen. Het contact is heel makkelijk en docenten weten echt wie je bent. Dat maakt dat de studie een heel fijne sfeer heeft. Daarbij is de studievereniging van Communicatiewetenschap, Mycelium, ook heel actief. Daardoor leer je de leerlingen nóg beter kennen.

 

Binnen de opleiding Communicatiewetenschap staan drie thema’s centraal: beïnvloeden, informeren en entertainen. Kenmerkend voor ons studieprogramma is dat we jou leren te kijken met een positieve blik: hoe kun je media inzetten om mensen gezonder, gelukkiger en beter geïnformeerd te maken? Daarnaast is er een sterke focus op technologische ontwikkelingen. Je leert hoe technieken zoals machine learning en robots steeds belangrijker worden in het medialandschap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.