
Mindfulness voor de klas: Van de automatische piloot naar bewust leren omgaan met aandacht
Deel dit artikel Middelbare scholen zetten steeds vaker mindfulness in om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Dit is niet zonder reden,
Studenten en scholieren ervaren druk en stress. Zo ervaren bijna alle studenten stress (97%) en ruim de helft van de studenten ervaart veel stress (Rijksoverheid, 2021). Uit onderzoek van Unicef (2020) blijkt dat 1 op de 4 jongeren stress ervaart door school.
De stress van de studie of school in samenhang met de Coronacrisis zijn de belangrijkste bronnen van het ervaren van de druk. Ook wordt het veroorzaakt door prestatiedruk: de druk om aan verwachtingen van zichzelf of anderen te voldoen. Deze factoren zorgen voor een verslechterde mentale gezondheid, waardoor er minder veerkracht wordt ervaren door de jongeren.
Bovendien voelt ruim driekwart van de studenten zich eenzaam, waarvan een kwart een sterke mate van eenzaamheid voelt. Ruim 80% van studenten geeft aan dat de Coronacrisis een belangrijke bron is van deze eenzaamheid. De gevolgen hiervan op de lange termijn zijn nog niet uit te sluiten. Wel is er een klein negatief verband tussen studievertraging en studieschuld met de mentale gezondheid.
Het onderzoek van Unicef, ‘Geluk onder Druk?’, laat niet alleen zien dat schooldruk vervelend is, maar ook dat naarmate de schooldruk toeneemt, jongeren met meer emotionele problemen kampen en minder levenstevredenheid ervaren.
Volgens het Trimbos instituut is het inzetten op het versterken van mentaal welbevinden van kinderen en jongeren binnen de onderwijssetting effectief. Dit kan door middel van het aanbieden van preventieprogramma’s gericht sociaal emotionele vaardigen. Investeren in het vergroten van de veerkracht, mentale weerbaarheid en het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren (Kleinjan e.a., 2016; welbevinden op school) kan zich lonen.
Ben je benieuwd hoe je dit doet? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact op.
Deel dit artikel Middelbare scholen zetten steeds vaker mindfulness in om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Dit is niet zonder reden,
Jaydey (21) is tweedejaars student Bestuurskunde (track: Beleid, bestuur en organisatie) aan de Universiteit Leiden. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en
© 2021 All rights reserved