Prestatiedruk en geluk 

prestatiedruk en geluk
Studenten en scholieren ervaren druk en stress. Zo ervaren bijna alle studenten stress (97%) en ruim de helft van de studenten ervaart veel stress (Rijksoverheid, 2021).

Deel dit artikel

Studenten en scholieren ervaren druk en stress. Zo ervaren bijna alle studenten stress (97%) en ruim de helft van de studenten ervaart veel stress (Rijksoverheid, 2021). Uit onderzoek van Unicef (2020) blijkt dat 1 op de 4 jongeren stress ervaart door school.

Verslechterde mentale gezondheid

De stress van de studie of school in samenhang met de Coronacrisis zijn de belangrijkste bronnen van het ervaren van de druk. Ook wordt het veroorzaakt door prestatiedruk: de druk om aan verwachtingen van zichzelf of anderen te voldoen. Deze factoren zorgen voor een verslechterde mentale gezondheid, waardoor er minder veerkracht wordt ervaren door de jongeren.

Eenzaamheid en studievertraging

Bovendien voelt ruim driekwart van de studenten zich eenzaam, waarvan een kwart een sterke mate van eenzaamheid voelt. Ruim 80% van studenten geeft aan dat de Coronacrisis een belangrijke bron is van deze eenzaamheid. De gevolgen hiervan op de lange termijn zijn nog niet uit te sluiten. Wel is er een klein negatief verband tussen studievertraging en studieschuld met de mentale gezondheid.

De druk neemt naarmate van tijd toe

Het onderzoek van Unicef, ‘Geluk onder Druk?’, laat niet alleen zien dat schooldruk  vervelend is, maar ook dat naarmate de schooldruk toeneemt, jongeren met meer emotionele problemen kampen en minder levenstevredenheid ervaren.

Omgaan met druk en geluk

Volgens het Trimbos instituut is het inzetten op het versterken van mentaal welbevinden van kinderen en jongeren binnen de onderwijssetting effectief. Dit kan door middel van het aanbieden van preventieprogramma’s gericht sociaal emotionele vaardigen. Investeren in het vergroten van de veerkracht, mentale weerbaarheid en het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren (Kleinjan e.a., 2016; welbevinden op school) kan zich lonen. 

Ben je benieuwd hoe je dit doet? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.