
Mindfulness voor de klas: Van de automatische piloot naar bewust leren omgaan met aandacht
Deel dit artikel Middelbare scholen zetten steeds vaker mindfulness in om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Dit is niet zonder reden,
Faalangst is een bekend fenomeen. Maar liefst 1 op de 10 middelbare scholieren geeft aan hier last van te hebben. In het eindexamenjaar ligt dit nog hoger, op zo’n 20-25%. Hoewel je dus zeker geen uitzonderlijk geval bent als je last hebt van faalangst, kan het een vervelend gevoel zijn. Je bent onzeker, bang om fouten te maken en/of bang om niet aan verwachtingen van anderen te kunnen voldoen. Dit alles kan ervoor zorgen dat je onnodig veel stress ervaart.
Faalangst kan op verschillende momenten voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan vlak voor een toets of examen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een presentatie moet geven of een opdracht klassikaal moet toelichten. De angst kan zich op verschillende manieren uiten:
Deze symptomen kunnen natuurlijk erg vervelend zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden. Vaak zien we bijvoorbeeld dat mensen met faalangst hun gedrag aanpassen om bepaalde situaties te ontwijken. Dit kan op het moment zelf misschien aangenamer zijn, maar uiteindelijk lost het het probleem natuurlijk niet op.
Herken jij je in de bovenstaande symptomen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de faalangst onder controle te krijgen:
Heb jij veel last van faalangst? Dan raden we je aan om professionele hulp te zoeken. Wij werken samen met verschillende professionele faalangst coaches die jou kunnen helpen. Neem gerust contact met ons op voor advies.
Deel dit artikel Middelbare scholen zetten steeds vaker mindfulness in om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Dit is niet zonder reden,
Jaydey (21) is tweedejaars student Bestuurskunde (track: Beleid, bestuur en organisatie) aan de Universiteit Leiden. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en
© 2021 All rights reserved