Keuzestress: het belang van de juiste opleiding

Deel dit artikel

Studiekeuzestress is een heel normaal fenomeen dat ieder najaar de kop opsteekt bij zowel scholieren en studenten als hun ouders. Onderwijsinstellingen organiseren open dagen en keuzes voor het volgende school-of studiejaar moeten gemaakt worden. Jaarlijks starten er duizenden jongeren met hun eerste opleiding of studie.

 

Grote hoeveelheden studiekiezers

In het huidige studiejaar is een record aantal studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen: ruim 817.000 studenten. In vergelijking met vorig studiejaar steeg het aantal hbo’ers met 10 procent tot bijna een half miljoen studenten en het aantal wo’ers met 8 procent tot ruim 327.000 (VSNU). Voor het mbo geldt dit jaar dat er 500.000 studenten staan ingeschreven (SBB).

Eindexamenkandidaten en mbo’ers die willen doorstuderen, hebben de keuze uit 1.400 voltijds bacheloropleidingen in het hbo. Waarna zij ook nog kunnen doorstromen naar 800 masteropleidingen (CBS). Voor eindexamenkandidaten die naar het wo willen geldt een keuze uit meer dan 400 universitaire bachelors (bachelors.nl). Het mbo telt ruim ​​42 regionale opleidingscentra (roc’s), 10 agrarische opleidingscentra (aoc’s), 11 vakscholen (SBB). Met zoveel keuzemogelijkheden zien veel studiekiezers vaak de bomen niet meer door het bos

 

Het maken van de juiste keuze

Het maken van de juiste keuze voor een opleiding of studie is belangrijk. Tijdens de opleiding worden belangrijke vaardigheden en kennis geleerd die nodig zijn om de arbeidsmarkt te kunnen betreden. Dit maakt de druk op het kiezen nog hoger, want -hoewel er vele factoren invloed hebben op het verloop van een carrière- blijft het een feit dat de studiekeuze een effect heeft op de start van een carrière!

 

Stap 1 – Inventarisatie

De juiste keuze maken start met het inventariseren van sterke en zwakke kanten. Dit kan op verschillende niveaus: op vakniveau, maar ook op het gebied van vaardigheden, kennis en interesses binnen en buiten de school (zoals bij bijvoorbeeld een sport of hobby club). Dit is de basis van waaruit de keuze gemaakt kan worden. Er hoeft ook niet vastgehouden te worden aan profielkeuze; blijkt nu dat de voorkeur ligt bij een opleiding die niet aansluit bij het profiel, dan kan bijscholing een uitkomst zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze acties en nieuwe ontwikkelingen

Stap 2 – Passie en ambitie

Zijn er onderwerpen waarover je maar niet uitgepraat raakt? Zijn er bepaalde dingen waar je veel energie van krijgt? En als je groots droomt…wat zou je dan echt willen doen? Creëer een stip op de horizon en kijk vervolgens hoe je daar stapsgewijs naartoe kan werken en kijk dan welke studie(s) daarbij passen. 

 

Ben je bijvoorbeeld gepassioneerd over het klimaat? En raak je niet uitgepraat over het belang van duurzaamheid? Dan zijn er veel mogelijkheden:

studiekeuze

Stap 3 – De opleidingen top 5 en de joker

Maak op basis van stap 1 en 2 een top 5 van opleidingen waar je enthousiast van word. Voeg hier nog een joker aan toe; de joker is een opleiding die je wel interessant lijkt, maar totaal geen verdere raakvlakken mee hebt. Een joker kan jouw juiste keuze onderstrepen of je juist verrassen: misschien past dit toch wel bij je? Baankans en geld verdienen zijn factoren die blokkerend kunnen werken. Ons advies is om dit nog even links te laten liggen terwijl je de keuze top 5 maakt. Ben je tot een top 2 of 3 gekomen en vind je kiezen echt moeilijk? Dan kan je hier natuurlijk naar kijken, want met met sommige opleidingen is het lastig(er) om een goede baan te vinden.

 

Stap 4 – Kies voor onafhankelijk en persoonlijk advies

Een objectieve blik kan veel inzichten geven. Zo kan je met een studieloopbaanadviseur of coach in gesprek om te kijken wat het beste bij je interesses en ambitie past. Gemakkelijk en betrouwbaar inzicht kun je verwerven door een onafhankelijke test te doen die inzicht geeft in jou als persoon en daarbij de meest en minst passende studies en beroepen matcht binnen 48 uur. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan hier verder.

 

Stap 5 – De onderwijsinstelling die bij jou past

De laatste vraag: waar ga ik mijn opleiding volgen? Ook hier zijn weer verschillende factoren mee gemoeid. Denk aan de locatie (ga je verhuizen of reizen?), de kwaliteit van het onderwijs, de percentages studiesucces en uitval en de man-vrouwverdeling bij een opleiding. Uiteindelijk is je gevoel bij deze keuze het belangrijkste. We raden je dan ook aan om een instelling en stad te bezoeken en op bijvoorbeeld een open dag in gesprek te gaan met onderwijspersoneel, studenten en alumni.

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.