Opera in de klas: Leren over vrijheid en identiteit via een aangrijpend verleden
Deel dit artikel Amsterdam, 9 april 2025 – Hoe breng je een waargebeurd, aangrijpend verhaal tot leven in de klas? En hoe maak je
Lukas Gerber (20) is derdejaars student aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) aan de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en toekomstplannen.
Ik was een enorme twijfelaar. Er waren zó veel interessante richtingen en studies. Al snel merkte ik dat het beroep basisschoolleerkracht mij wel aansprak, maar ik was bang dat de Pabo mij niet genoeg uit zou dagen. Toen ontdekte ik de ALPO: een combinatie van de Pabo met de bachelor Onderwijswetenschappen. Een combinatie van theorie en praktijk dus. Toen ik een proefstudeerdag in Utrecht bezocht voelde ik me eigenlijk meteen thuis. Alle studenten waren zo enthousiast!
Fantastisch. Ik vind het heerlijk om niet de héle week in de boeken te hoeven zitten. Al vanaf het eerste jaar van de ALPO sta je namelijk één dag voor de klas. Ik vind het heel tof om af te wisselen tussen de universiteit, de hogeschool en de stageschool. Het is een best pittige studie, je rondt dan ook twee bachelors af in vier jaar, maar de fijne sfeer die in de colleges, werkgroepen en de kamer van de studievereniging hangt, zorgen voor een hoop motivatie.
In het eerste jaar hadden we de cursus ‘Ontwerpen van Leersituaties’. We leerden hoe we op basis van wetenschappenlijke kennis een lesmethode moesten ontwikkelen. Vervolgens mochten we zelf een aantal lessen ontwerpen voor mijn stageschool. Samen met mijn groepje heb ik een website gemaakt waar leerlingen aan de hand van allemaal video’s en vragen digitale vaardigheden opdeden. Ik heb echt uren aan die website lopen knutselen. Ik vond dat zo tof! Daar kwam écht die theorie en praktijk samen op één plek.
Ach, ik ben niet zo’n kanjer in bordschrijven. Ook in het leren daarvan zaten heel veel uren, maar dat vond ik een stuk minder leuk om te doen. Het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je juist ook de wat meer praktische vaardigheden voor het lesgeven opdoet. De studie begint vooral met dit soort vakken. Ik merk dat ik nu wat verderop in het programma steeds meer de focus ligt op de academische kant van het lesgeven.
Ik wil natuurlijk heel graag voor de klas. Het lesgeven is waar ik mijn studie voor doe. Maar Een ALPO-student is naast leerkracht ook nog eens ontwerper, onderwijsadviseur, pedagoog en onderzoeker. Na de ALPO kan ik dus nog zo veel verschillende kanten nog op náást het zijn van leerkracht. Het is fijn om deze opties open te houden. Wat precies weet ik nog niet precies, maar ik denk dat ik nog wel een universitaire master wil doen.
Absoluut! De verschillende rollen van een ALPO-student zijn echt super goed geïntegreerd; vanuit de universiteit krijg je regelmatig academische opdrachten om uit te voeren op je stageschool. Ik zit nu in het derde jaar; hier hebben we zelfs één hele dag in de week die bedoeld is voor onderzoek op je stageschool. Ook de opdrachten van de hogeschool zijn echt van een academisch niveau. Dat zorgt voor uitdaging.
Zeker weten! Er heerst een hechte gemeenschap rond de ALPO. Omdat we zo’n relatief kleine studie zijn, ken ik iedereen. Alle studenten vinden het leuk om de handen uit de mouwen te steken en samen wat te ondernemen. Zo zie ik veel studenten nog buiten de collegezalen en op bijvoorbeeld een avondje samen uit eten, een borrel of een uitje. De studievereniging draagt hier veel aan bij. Ben jij net als ik creatief, sociaal en een harde werker? Dan is de ALPO misschien ook wel iets voor jou!
Studie: Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)
Waar: Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht
Niveau: Universitair en hbo
Duur: 4 jaar
De Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) leidt je op tot een veelzijdige, academisch geschoolde leraar. In vier jaar behaal je tegelijkertijd een pabo-diploma aan de Hogeschool Utrecht én een universitair bachelordiploma Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Wat moeten kinderen op een basisschool leren en waarom eigenlijk? Hoe ontwikkelen kinderen zich en leren ze het meest effectief? En hoe begeleid je dit als leerkracht? Hoe zorg je voor gelijke kansen in klassen waarin kinderen met verschillende capaciteiten, begeleidingsvragen en achtergronden zitten? En hoe maak je een goede les of toets voor al deze kinderen? Vind je dit soort vragen interessant? Dan is de ALPO iets voor jou!
Deel dit artikel Amsterdam, 9 april 2025 – Hoe breng je een waargebeurd, aangrijpend verhaal tot leven in de klas? En hoe maak je
In de boeiende wereld van cultuuronderwijs vervult Rachai Beumers een belangrijke rol als freelance workshopleider voor de educatieafdeling van Nationale Opera en Ballet (NO&B). Met
© 2021 All rights reserved