Jaydey (21) studeert Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden

Studie bestuurskunde universiteit leiden

Jaydey (21) is tweedejaars student Bestuurskunde (track: Beleid, bestuur en organisatie) aan de Universiteit Leiden. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en toekomstplannen.

Deel dit artikel

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik zat vroeger op de middelbare school bij het debatteam en merkte toen al vrij snel op dat ik interesse heb voor maatschappelijke vraagstukken en hier eigenlijk altijd al goed van op de hoogte was. Ik had vroeger met name de ambitie om de politiek in te gaan, echter is daar geen specifieke opleiding voor, wel helpen studies zoals politicologie en bestuurskunde om onder andere besluitvormingsprocessen te begrijpen en het functioneren van het openbaar bestuur.

Hoe bevalt de studie tot nu toe?

Ik vind het 2e jaar tot dusver aanzienlijk leuker, omdat het eerste jaar veel inleidende vakken omvat waardoor de stof vrij vlak blijft. In het tweede jaar worden de vakken specifieker en uitgebreider, waardoor de casussen een stuk meer diepgang omvatten. Ik vind persoonlijk met name de EU erg interessant en internationale betrekkingen.

Welk vak vind je het leukst? En waarom?

Het vak Public Affairs vond ik tot dusver in de opleiding het leukst, dit was een track specifiek vak van onze track Beleid, Bestuur en Organisatie(BBO). Dit vak gaat over de lobbysector in Nederland en op welke wijzen dit gereguleerd kan worden. Public Affairs is een vrij nieuw begrip binnen de sociale wetenschap, waardoor dit onderwerp nog niet zoveel is onderzocht, waardoor geleverd werk daadwerkelijk een grote bijdrage kan leveren aan zowel de wetenschap als de maatschappij.

Welk vak vind je het minst leuk? En waarom?

Ik vond Inleiding Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek(ISWO) het minst leuke vak, het is belangrijk dat studenten kennis hebben van het goed opstellen van een wetenschappelijk onderzoek. Maar het is wel droge stof waardoor het meer een soort handleiding is, waardoor kritisch nadenken bij dit vak niet echt wordt geactiveerd, dit vind ik doorgaans bij de meeste vakken juist het leukste gedeelte. Maar het is wel een vak waar je je hele academische carrière profijt van hebt.

Wat hoop je na deze studie te gaan doen?

Ik hoop later een politieke carrière te vervolgen, mijn uiteindelijke droom is wel kamerlid te worden, maar ik vind besluitvorming ook erg interessant. Dus als ik later wat meer op de achtergrond van het politieke spel zit ben ook erg tevreden, dit zou ik graag in de vorm doen van een politieke beweging of adviserende rol voor een belangengroep waar ik achter sta.

Heb je het idee dat deze studie bijdraagt aan dit doel?

Zoals ik al eerder zei, er is helaas geen studie/opleiding tot goede politici, echter dien je wel kennis te hebben van de publieke sector en het openbaar bestuur als politicus, dit valt ook te verkrijgen middels ervaring en wellicht bijscholing. Maar het helpt al zeker om in je studie met deze onderwerpen actief bezig te zijn, wel zijn we bij bestuurskunde meer geïnteresseerd in het resultaat van het politieke spel. De politiek stelt doelstellingen, bestuurskundigen denken met name na over het behalen van deze doelstellingen en de uitvoerbaarheid hiervan.

Zou je deze studie aan anderen aanraden?

Ik zou deze studie zeker aanraden als je maatschappelijk betrokken bent en een interesse hebt in de actualiteit met name in maatschappelijke kwesties zoals bijvoorbeeld de woningnoodcrisis en de stikstofcrisis. Ondanks dat wij ons richten op de publieke sector ben je na het afronden van je bachelor ook voldoende in staat de private sector te begrijpen, waardoor deze bachelor een goede basis vormt voor je verdere loopbaan.

Wat vind je van de Universiteit Leiden en zou je deze aan anderen aanraden?

Ik zou Universiteit Leiden zeker aanraden, ik vind zelf het belangrijkste dat ze veel organiseren buiten de opleidingsvakken om. Zo zijn er vele momenten waar je activieiten/cursussen kan volgen omtrent loopbaanoriëntatie, ik heb bijvoorbeeld recent een netwerkactiviteit omtrent traineeships bijgewoond. Er zijn ook vele cursussen omtrent het voeren van sollicitatiegesprekken en het opstellen van bijvoorbeeld een cv.

Studie: Bestuurskunde

Waar: Universiteit Leiden

Niveau: Universitair

Duur: 3 jaar (Bsc)

Over de studie Bestuurskunde

Bij Bestuurskunde ga je aan het werk met grote uitdagingen waar de publieke sector mee geconfronteerd wordt in de 21ste eeuw. We analyseren, geven duiding en bouwen mee aan oplossingen voor maatschappelijke problemen van nu. Onze samenleving kent veel ingewikkelde vraagstukken: de energietransitie, de stikstofcrisis, de woningcrisis, de nasleep van de corona- pandemie. het vluchtelingenbeleid, de kloof tussen arm en rijk. Als jij graag nadenkt over bestuurlijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, dan zit je bij Bestuurskunde goed. De bachelor bestuurskunde kent drie tracks, namelijk; Beeld, Bestuur en Organisatie, Digitalisering, Data en Governance én Economie, Bestuur en Management.

Meer focus en concentratie in de klas?

Probeer nu onze online lesmodule ‘Mindfulness en Stresspreventie’

studiekeuze-examens-instudium

Ontdek meer

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder.