Mindfulness in de klas

drawkit-support-woman-colour-1200px-1024x1024

Mindfulness voor docenten

Voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs bieden we onze ‘Mindfulness voor de klas’ workshop. Hierbij leren docenten hoe ze mindfulness toe kunnen passen tijdens het lesgeven, zowel voor zichzelf als voor de leerlingen. De workshop is geschikt ter invulling van een studiedag.

schoolbooks-colour-1200px

Mindfulness voor leerlingen

Voor leerlingen in het basis, voortgezet en hoger onderwijs bieden we klassikale mindfulness workshops aan. Daarnaast bieden we voor leerlingen in het voortgezet onderwijs ook een online mindfulness module aan, deze is bijvoorbeeld goed in te zetten tijdens de mentorles.

Primair onderwijs

Het primaire onderwijs vormt een belangrijke fase in de ontwikkeling van kinderen. Ze leren veel en hun omgeving blijft veranderen. Mindfulness kan hierin een positieve invloed hebben door  de rust en bewustwording van kinderen te vergroten.

Voortgezet onderwijs

Bij leerlingen op het voortgezet onderwijs zijn het lichaam en brein volop in ontwikkeling. Dit, en de huidige tijd, brengt veel onrust met zich mee. Mindfulness helpt jongeren om op een vaardige manier met hun ‘binnenwereld’ om te gaan. 

Mbo / Hbo / Universiteit

Mindfulness leert studenten om bewuster stil te staan bij zowel de mooie als de moeilijke of onplezierige ervaringen. Door aandacht te hebben voor het hier en nu, creëer je meer ruimte om bewuste keuzes te maken in plaats van te handelen op de automatische piloot.

Voor leraren en docenten

Mindfulness helpt docenten om meer rustmomenten in te lassen voor zowel zichzelf als voor hun leerlingen. Dit resulteert in minder stress en werkdruk bij de docent. Ook leren docenten hoe ze mindfulness in kunnen zetten tijdens het lesgeven.

 

Mindfulness workshops in het onderwijs

Leer bewust omgaan met je aandacht

Het leren richtinggeven van je aandacht, zodat je focus en concentratie worden vergroot is uiteraard ook in het onderwijs van belang. Leerlingen en docenten worden overspoeld met informatie en er is veel energie nodig voor het verwerken van deze prikkels.

Mindfulness kan helpen om cruciale rustmomenten in te lassen. Tijdens deze rustmomenten leer je informatie te verwerken en op te laden voor het volgende ‘studiemoment’.

“Mindfulness kan jongeren veel handvatten bieden. Het draagt bij aan het verminderen van en beter kunnen omgaan met stress, maar kan ook bijdragen aan het verbeteren van concentratie, geheugen, zelfbewustzijn, emotieregulatie en zelfvertrouwen. Het biedt de mogelijkheid om de aandacht naar het huidige moment te brengen zonder te oordelen”

Lisa Samateh

Mindfulness trainer

Een goede basis

Mindfulness wordt steeds populairder in het onderwijs. En dat is niet zonder reden, het levert namelijk prachtige resultaten op. Zo staan leraren meer ontspannen voor de klas en hebben leerlingen meer rust en zelfvertrouwen.

Door leerlingen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met mindfulness kunnen we ze behouden om stressvolle reactiepatronen te ontwikkelen. Deze patronen, die we vaak al jong ontwikkelen, kunnen soms je leven lang in de weg staan. Hoe eerder je deze stressvolle patronen dus omzet naar iets positiefs, hoe beter.

 

Voor iedereen

Wij bieden mindfulness workshops  aan voor docenten in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs. Tijdens deze workshops leren docenten mindfulness toe te passen voor de klas. De ‘Mindfulness voor de klas’ workshop is ideaal als invulling van een studiedag. 

Naast mindfulness  workshops voor docenten, bieden we ook een mindfulness training en een online mindfulness module aan voor leerlingen. 

Offerte aanvragen?

We helpen je graag!