
Irina (24) studeert (Forensische) Orthopedagogiek aan de UvA
Irina de Gooijer (24) volgt het schakelprogramma (Forensische) Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.
David Pacuk (28) is tweedejaars student Forest & Nature Conservation (Msc) aan de Wageningen University & Research. Wij stelden hem een aantal vragen over zijn studie en toekomstplannen.
Ik heb voor deze studie sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat was een prachtige studie waar ik veel van heb geleerd, en op een gegeven moment had ik mijn masters in politieke sociologie af en begon ik les te geven aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tot dat punt dacht ik altijd dat ik een PhD ging doen, maar na in totaal drie jaar op de afdeling te hebben gewerkt voelde dat niet meer zo romantisch als ik eerst dacht. Ik ontdekte dat ik meer interesse had in de natuur dan in sociale vraagstukken—in ieder geval wanneer het aankwam op waar ik in mijn dagelijks leven geluk uit dacht te gaan halen. Tijdens die drie jaar werk heb ik eens goed uitgezocht wat me nou echt blij maakte en ben ik geld gaan sparen om dat mogelijk te maken. Voor mij werd dat ecologie, want de schaal waarop je daarbij werkt past me het beste; celbiologie bijvoorbeeld is me net iets te specifiek, en ik vind het enorm interessant om systemen beter te leren doorgronden. Daarnaast wilde ik uiteindelijk zoveel mogelijk buiten werken—liefst in de bossen.
De studie past perfect! Ik ben vaak buiten op excursies, leer enorm veel over de natuurlijke wereld om me heen en heb in allerlei vormen vaardigheden en kennis opgedaan waar ik voorheen alleen over kon dagdromen. De kwaliteit van onderwijs ligt erg hoog en de Wageningen University & Research biedt (vooral in masterstudies) veel flexibiliteit in de inrichting van je studie. Ik kan dus precies bepalen welke vakken ik wel en niet wil volgen, en de begeleiding daarin is enorm fijn. Het is in vergelijking met veel andere universiteiten een enorm intieme setting om in te werken, en het is erg leuk om dus allerlei mensen te leren kennen die hier al tientallen jaren hun werk van maken. In het kort: een enorme verrijking.
Tot nu toe was mijn favoriete vak waarschijnlijk Forest Ecology & Management. Het bood zowel veel theoretische als toegepaste kennis, en de combinatie ecologie en bossen vind ik enorm inspirerend. Je besteedt er ook veel tijd in het bos en leert echt om te gaan met vraagstukken die je later zal moeten behandelen op de arbeidsmarkt, dus het voelt erg nuttig. Ik heb wel ook een hoop honourable mentions: Biology of Plants & Data Science for Ecology zijn me ook erg bijgebleven als vakken waar je geweldig wordt begeleid en dingen leert die je wereldbeeld verbreden.
Goeie vraag. Over het algemeen ben ik erg goed te spreken over alles wat ik tot nu toe aan vakken heb gedaan. Het minst succesvol voor mij was misschien Introduction to Marine & Estuarine Ecology. Het was een prima vak, en leren over marine systemen was zeker wel tof voor de afwisseling, maar voor mijn gevoel sloot het vakinhoudelijk niet zo naadloos aan op de vakken die ik al had gehad. Wijze les voor degenen die veel met keuzevakken gaan werken: check van te voren hoe sterk dingen overlappen, en daag jezelf eventueel uit met een vak dat iets meer de diepte in duikt. Als je ineens allemaal basics moet herhalen ga je je misschien een hele periode zitten vervelen.
Ik zie drie redelijke opties voor me. Eentje is om alsnog een PhD te gaan doen, want ik ben gefascineerd door de manieren waarop bomen met elkaar kunnen communiceren met behulp van schimmelnetwerken. Een onderzoekspositie zou een ideaal excuus zijn om daar dieper in te kunnen duiken, en de kans om tegelijkertijd een dokterstitel te halen is natuurlijk mooi meegenomen. Tegelijkertijd ben ik niet erg competitief ingesteld, en werken in de wetenschap vereist wat dat betreft wel een hoop vooruitstrevendheid en stressbestendigheid. Misschien wil ik dus in plaats daarvan ‘gewoon’ kijken of ik ergens boswachter kan worden. Lekker zoveel mogelijk in het bos zijn en wat meer met praktijk werken. Tot slot heb ik tijdens deze studie ook ontdekt dat ik goed ben in statistieken en programmeren, dus het idee om ergens wellicht meer met computers als ecologisch analist of adviseur te werken en met modellering bezig te zijn maakt me ook erg blij.
Dat is een volmondig ja. Ik kan hier alles verkennen waar ik in geïnteresseerd ben—en ik ben dan nog erg aan tijd gebonden omdat ik het zelf moet betalen! De potentie is enorm, en als het aan mij lag zou ik er zo nog een extra jaar aan vakken achteraan plakken om mijn nieuwsgierigheid te voeden. De WUR is niet voor niks wereldwijd bekend als een van de beste universiteiten voor levenswetenschappen. Het is echt heel fijn om hier te zitten.
Ja! Iedere natuurliefhebber zou deze studie serieus moeten overwegen. Het maakt niet uit of je bijvoorbeeld net als ik net uit de sociale hoek komt, of dat je bijvoorbeeld meer wil focussen op landbouw of milieuwetenschappen. De kans om te specialiseren kan je zelf creëren en wordt zelfs aangemoedigd. Ga zeker eens kijken wat het inhoudt, en zoek dan ook eens naar de studiegids van de WUR om een indruk te krijgen van de leerstoelgroepen en de vakken die ze bieden. Er is denk ik genoeg te vinden voor iedereen.
De Wageningen University & Research is fantastisch. Het wint niet voor niks constant prijzen. Ik denk dat de meesten zich er al heel gauw op hun plek zullen voelen, en nogmaals: de opties zijn erg divers. Voor mij was het vraagstuk nog of ik als Rotterdammer zo ver weg van huis wou gaan studeren, maar als je de stap weet te zetten en een woning vindt is Wageningen een enorm leuke plek om rond te dwarrelen. Tuurlijk, het is geen grote stad, maar je zal er alles vinden wat je nodig hebt en de sfeer is erg knus.
Studie: Forest & Nature Conservation
Waar: Wageningen University & Research
Niveau: Universitair
Duur: 2 jaar (Msc)
De master Forest & Nature Conservation richt zich op beleid, duurzaam beheer en behoud van bos en natuur, oftewel het begrijpen en voorspellen van het effect van fenomenen als ontbossing, verlies aan biodiversiteit, ecotoerisme, houtproductie en herintroductie van dieren. Inzicht in alle aspecten van bos- en natuurbehoud is nodig om deze vraagstukken aan te pakken. Het studieprogramma vertegenwoordigt een geïntegreerde benadering van beheer van natuurlijke hulpbronnen die kan worden toegepast op verschillende schaalniveaus, op diverse ecosystemen en in verschillende politieke en sociale contexten. Een uitstekende onderzoeksomgeving en drie uitgebreide specialisaties dragen bij aan het uitdagend maken van het programma voor studenten uit zowel de natuurwetenschappen als de sociale wetenschappen.
Probeer nu onze online lesmodule ‘Mindfulness en Stresspreventie’
Irina de Gooijer (24) volgt het schakelprogramma (Forensische) Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Wij stelden haar een aantal vragen over haar studie en toekomstplannen.
Rutger van Leeuwen (24) volgt de Master of Business Administration, met een specialisatie in International Management, aan Tio. Wij stelden hem een aantal vragen over
© 2021 All rights reserved